Tipy na silvestrovské pohostenie
Archív Odzadu, Freepik/freepik

Rýchle a chutné šaláty

Šaláty sú ideálne, ak chceš hostí trochu odľahčiť od ťažších či mastnejších jedál a pridať na stôl trošku čerstvosti.

  • Grécky cestovinový šalát:
    Uvarené a vychladené cestoviny zmiešaj s nakrájanou uhorkou, paradajkami, olivami a kúskami feta syra. Ochuť olivovým olejom, soľou, korením a oreganom. Podávaj chladené.
  • Svieži avokádový šalát:
    Avokádo, cherry paradajky, cibuľu nakrájaj a pokvapkaj citrónovou šťavou, pridaj olivový olej, soľ a korenie. Skvelo sa hodí aj k pečivu ako nátierka.

Cestovinový šalát
zdroj: Freepik/timolina

Tradičné jedlá

Hoci nejde o nič „fancy“, tradičné pokrmy sú srdcom mnohých silvestrovských osláv. Zahrejú, zasýtia a dodajú príjemnú, domácku atmosféru. Preto sa neboj aj týchto „obyčajných“ jedál. Výborne sadnú aj vďaka alkoholu, ktorý budeš vďaka naplnenému žalúdku lepšie zvládať.

Môžeš zvoliť kapustnicu alebo pokojne guľáš. Kapustnica sa varí z kyslej kapusty, údeného mäsa, klobásy a sušených hríbov. Pridať môžeš aj smotanu alebo sušené slivky (podľa regiónu a chutí). Guľáš môžeš variť aj vo veľkom hrnci, a tak ho máš stále po ruke pre prípad, že niekto zostane hladný. Bravčové, hovädzie či divina, cibuľa, paprika a zemiaky – základná kombinácia, ktorú dochutíš podľa seba.

Obložené misy

Ak chceš ohúriť pestrým výberom chutných surovín, obložené misy sú skvelou voľbou. Jednoducho naaranžuj všetko, čo máš rada a čo milujú aj tvoji hostia. Obložené misy vždy potešia oči aj chuťové bunky. Navyše sú skvelé pre tých, ktorí si chcú priebežne „zobkať“ niečo ľahšie.

  • Mäsová misa
    Obsahovať môže šunku, salámy, rôzne druhy klobás, údené a pečené mäso nakrájané na tenké plátky. Pridaj sušené paradajky, olivy či nakladanú zeleninu pre farebnosť a chuťový kontrast.
  • Syrová misa
    Kombinuj tvrdé syry (eidam, čedar, gouda), plesňové (niva, hermelín, camembert) či polotvrdé (ementál). Dopĺňať ich môžu ovocie (hrozno, figy) a oriešky, aby misa pôsobila aj esteticky, aj chuťovo pestro.
  • Zeleninová/ovocná misa
    Nakrájaj rôzne druhy čerstvej zeleniny, prípadne ovocia a naaranžuj ich do zaujímavých vzorov. Pridaj dipy či jogurtové dresingy.

Obložené misy
zdroj: Unsplash/Erik Dungan

Chutné nápoje a silvestrovské drinky

Popri výbere dobrého jedla nezabudni ani na nápoje, ktoré dotvárajú atmosféru a dokonale doplnia každý chod.

  • Ovocné bublinky s troškou punču
    Vhoď do pohára drobné ovocie (maliny, čučoriedky), pridaj kúsok ovocného sirupu a zalej sektom či šumivým vínom. Ozdob lístkom mäty.
  • Nealko citrusový punč
    Na sporáku zohrej pomarančový a grepový džús s kúskami citrusov, pridaj med, škoricu a klinčeky. Dolej minerálkou, prípadne nechaj vychladnúť. Môžeš podávať teplé i studené.

Praktické a štýlové tipy na servírovanie

  1. Rozličné výšky a tvary tanierov – Vďaka nim bude stôl pôsobiť vizuálne zaujímavo a lákavo.
  2. Mini porcie – Takto hostia ochutnajú z každého druhu jedla, no neprejedia sa.
  3. Slávnostné dekorácie – Zlaté, strieborné či ligotavé doplnky, sviečky alebo konfety dodajú oslave šmrnc.
  4. Dbaj aj na špeciálne diéty – Ak máš medzi hosťami vegetariánov, vegánov či ľudí s intoleranciou na lepok, nezabudni na aspoň jednu vhodnú alternatívu aj pre nich.

Zdroj: YouGov

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life