Recept: Lahodné škoricové Švajčiarky, po ktorých sa okamžite zapráši
Life
Ak miluješ vôňu škorice a mäkučké kysnuté pečivo, škoricové Švajčiarky sú pre teba ako stvorené. Tieto koláče si ťa získajú nielen svojou vôňou, ale aj nadýchanou textúrou a jemne karamelizovanou škoricovou plnkou. Navyše, pri ich príprave zaručene prevoniaš celú domácnosť. A keďže my škoricu zbožňujeme, prinášame ti na ne overený recept.
Škoricové Švajčiarky sú skutočnou klasikou, ktorá poteší nielen chuťové poháriky, ale aj dušu. Ich pôvod síce nemá priame korene vo Švajčiarsku, no názov evokuje eleganciu a lahodnú chuť, ktorú si okamžite zamiluješ. Sú dokonalé na raňajky, k šálke kávy alebo ako sladká odmena po náročnom dni. Príprava je jednoduchá a výsledok stojí za to.
Možno sa ti podobajú na známe osie hniezda, avšak nenechaj sa zmiasť. Mierne sa líšia v príprave, konzistencii cesta, pečení a tiež vo finálnom servírovaní.
Recept na škoricové Švajčiarky
Ingrediencie
Cesto:
- 400 g polohrubej múky
- 4 polievkové lyžice práškového cukru
- 1/4 kávová lyžička soli
- 2 kávové lyžičky škorice
- 2 kávové lyžičky sušeného droždia
- 250 ml vlažného mlieka
- 70 g zmäknutého masla
Náplň:
- 100 g zmäknutého masla
- 1 ks vanilkového cukru
- 3 polievkové lyžice kryštálového cukru
- 1 polievková lyžica škorice
Postup
Všetky suroviny na cesto spolu zmiešame a necháme ho vykysnúť v miske, na teplom mieste a pod bavlnenou utierkou. Kým cesto kysne, pripravíme si náplň zo zmäknutého masla, cukrov a škorice.
Po vykysnutí cesto rozvaľkáme na tenko a bohato potrieme plnkou. Pri pečení nejaká časť náplne vytečie, avšak nemusíš mať obavy. Nechaj jednoducho švajčiarky na plechu a oni si časť z nej vpijú späť.
Potreté cesto stočíme do rolády a krájame na kúsky široké približne 3 centimetre. Poukladáme ich na plech vystlaný pečiacim papierom v dostatočnej vzdialenosti od seba a necháme opäť minimálne 20 minút kysnúť.
Za ten čas si dáme vyhriať rúru na 200 stupňov. Keď švajčiarky opäť podkysnú, poriadne ich potrieme rozšľahaným vajíčkom z každej strany – to aspoň čiastočne zabráni vytekaniu náplne. Takto potreté koláče pečieme približne 20 minút.
Prajeme ti dobrú chuť!
A máme niečo aj pre milovníkov exotickejších chutí. Pokiaľ ti chutila Dubajská čokoláda, zaručene musíš vyskúšať TENTO recept na pistáciovo-čokoládový cheesecake.