Recept: Kanelboller, nórske škoricové uzlíky, ktoré si zamiluješ na prvé zahryznutie
Lifestyle
Postup
Príprava cesta
Mlieko mierne zohrej (nesmie byť horúce) a rozmiešaj v ňom droždie spolu s lyžicou cukru. Nechaj 10 minút odstáť. Medzitým do misky preosej múku, pridaj soľ, kardamóm a škoricu.
Miesenie cesta
Do múky pridaj cukor, vajce, roztopené maslo a kvások. Mies cesto približne 10 minút, kým nie je hladké a elastické. Ak je príliš lepkavé, pridaj trochu múky. Zakry ho utierkou a nechaj kysnúť na teplom mieste asi hodinu, kým nezdvojnásobí objem.
Plnenie a tvarovanie uzlíkov
Cesto rozvaľkaj na obdĺžnik (približne 3 mm hrubý). Celý povrch potri mäkkým maslom a rovnomerne posyp cukrom zmiešaným so škoricou. Cesto prelož na tretiny – najprv hornú tretinu smerom nadol, potom spodnú tretinu smerom nahor.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
Tvarovanie Kanelboller
Zložené cesto nakrájaj na prúžky široké asi 2 cm. Každý prúžok jemne stoč a zauzli do tvaru uzlíka. Ulož ich na plech s papierom na pečenie. Nechaj ešte 20 minút podkysnúť.
Pečenie
Rúru predhrej na 180 °C. Uzlíky potri rozšľahaným vajíčkom zmiešaným s mliekom a posyp cukrom. Peč približne 12–15 minút, kým nebudú krásne zlatisté.
Podávanie
Nechaj ich mierne vychladnúť a podávaj ich ešte teplé, najlepšie s hrnčekom kávy alebo horúceho kakaa.
Tip na vylepšenie
Ak chceš Kanelboller ešte vláčnejšie, po upečení ich môžeš jemne potrieť rozpusteným maslom a posypať škoricovým cukrom.
Tieto nórske škoricové uzlíky sú skvelým spôsobom, ako si spríjemniť víkendové ráno alebo pohostiť návštevu niečím originálnym. Pečenie ich krásnych tvarov je síce trochu náročnejšie, ale výsledok rozhodne stojí za to.
Ako milovníčka škoricových koláčov vyskúšaj aj TENTO recept na vláčne škoricové Švajčiarky.