Prečo neodporúčam fastfoody
FitnessPriznávam, boli časy, keď som v rýchlom občerstvení bola varená pečená. Taktiež som sa vyžívala vo všetkých balených sladkostiach a polotovaroch, la som im jednoducho odolať…Až kým ma nezačali trápiť problémy s trávením, ku ktorým sa pripojil aj ekzém, ako aj celková únava, zlá psychika a nervozita. Odmietla som liečiť tieto ťažkosti ďalšími tabletkami od lekánevederov, namiesto toho som začala študovať, pátrať a meniť radikálne stravu. Tu je len zlomok dôvodov prečo:
RAJČINOVÁ OMÁČKA? SKÔR BY SA MALA VOLAŤ CUKROVÁ OMÁČKA
Druhou najhojnejšou ingredienciou v nej je biely cukor – postrach pre vznik obezity, črevných a tráviacich ťažkostí, plesní, zápalov, ekzémov a zubných kazov.
PRÍRODNÉ PRÍCHUTE NIE SÚ AŽ TAKÉ PRÍRODNÉ
Viete o tom, že niektoré takéto príchute môžu obsahovať až 100 rôznych látok, ktoré výrobca nemusí zverejniť? Podľa výskumov sa v prírodných príchutiach nachádzajú aj také „dobroty“ ako napríklad propylene glycol, ktorý mimochodom nájdete aj v nemrznúcej zmesi.
MÄSO VYZERÁ CHUTNE VĎAKA RAKOVINOTVORNÝM LÁTKAM
Rozmýšľate, prečo by ste nemali jesť balenú šunku, salámu, slaninku, alebo párky – čo je na nich zlé? Napríklad to, že sú často spracované cez dusičnany a dusitany. Sú to chemické látky, ktoré udržujú dlhšie čerstvosť a krásnu farbu potravín, ale zároveň stoja za ochoreniami pažeráka, mozgu a štítnej žľazy.
ZO ŽIARIVO ŽLTEJ ŽIARIVÁ HVIEZDA NEBUDE
Možno vám bude jedlo s takouto farbou priťahovať zrak, ale oblúkom sa mu vyhnite. Za citrónovo žltou farbou potravín sa skrýva Tartrazín, farbivo pod krycím názvom „Žltá č.5“. Táto chemikália je prelinkovaná s astmou, alebo poruchami správania…Ďakujem, neprosím si ani gumeného medvedíka, ani žltú syntetickú limonádu, a už vôbec nie cornflaky…
PREČO MÁTE POCIT „NA PRASKNUTIE“
Modifikovaná kukurica sa nachádza už pomaly všade kam sa pozrieme – v džúsoch, pomazánkach, polievkach, jogurtoch, alebo dressingoch…Ak rozmýšľate prečo máte nafúknuté brucho, bude za tým asi táto potravina, ktorá mimochodom obsahuje látku pod názvom Bt toxín (Bacillus thuringiensis), ktorá sa zvykne používať na hubenie hmyzu takým spôsobom, že sa im nafúknu brušká a explodujú. To nie je veľmi pekné ani voči hmyzu a už vôbec nie voči ľuďom…
ÁNO, SPRACOVANÉ POTRAVINY SÚ TVORENÉ PRE VYTVORENIE ZÁVISLOSTI
Rozmýšľate, prečo sa neviete zastaviť pri jedení čipsov? Bude to preto, že spracované potraviny podporujú tvorbu dopamínu, čo je neurotransmiter v mozgu, ktorý vám dáva pocit potešenia a slasti. Najväčší výrobcovia spracovaných potravín si najímajú často odborníkov, aby im zistili, ako bude jedlo reagovať na ľudský mozog…V niektorých prípadoch sú výsledky porovnateľné napríklad aj so závislosťou od kokaínu.
ZLÚ DIÉTU NEVYCVIČÍŠ
Pri spracovaných potravinách to platí doslovne. Telo totižto ťažšie spaľuje kalórie prijaté zo spracovaných potravín – vyjadrené v číslach: o 50% ťažšie…
MÁTE RADI HMYZ?
Viete o tom, že pre spracované suroviny je v poriadku, aby obsahovali určité množstvo červov, parazitov, alebo chlpov od hlodavcov? Čo na tom, že je to „iba“ 15 šťavnatých kúskov lariev na 100 g paradajkovej omáčky…Hmm, delikatesa.
BUDETE OBEŤOU JEDNODUCHEJ MATEMATIKY
Dobre, možno nie až tak jednoduchej, ale pravdou je, že pre výrobu spracovaných surovín sa používa vzorec, ktorý vytvoril matematik Joseph Balintfy, ktorý predpovedá vaše správanie v stravovacích návykoch. Páči sa vám byť ovládaný nejakým všeobecným vzorcom? Mne teda nie…