Poznáš tradičné slovenské jedlá, ktoré všetci milujeme? Nedaj sa nachytať
KvízyHoci dnes sa rozširuje trend zdravej stravy, ktorý sme ti viackrát zhrnuli, stále si radi pochutnáme na známych domácich dobrotách. Poznáš tradičné slovenské jedlá, ktoré nesmú chýbať v kuchyni každého správneho Slováka?
Jednotlivé pochúťky predstavil aj prešovský Korzár a magazín Varecha. Prever si svoje znalosti v oblasti regionálnych slovenských jedál a zistíš, ako si na tom ty.
Začneme Záhorím. Poznáš šaščínsku poléfku?
Čo sú to džgance?
Čo je tradičné pre Bratislavu a okolie?
Poznáš históriu Kysúc? Ako vznikla tradičná rýchla polievka čír?
Prichádzame do najkrajšej časti Slovenska. Ktoré koláčiky sú tradičné pre Horehronie?
Kysucký biely koláč sa robí z bielej chlebovej múky. Bryndzovníky sú kysnuté koláčiky plnené bryndzou a škvarkovníky sú zase pagáčiky plnené oškvarkami.
Spiš a Šariš sú dva podobné regióny, ktoré majú aj rovnakú kuchyňu. Ktoré jedlá sú pre tieto oblasti typické?
Paska je tradičný veľkonočný koláč na východnom Slovensku. Džatky sa robia z popučených a s múkou zmiešaných zemiakov ako halušky alebo malé guľky. Nalešníky sú podobné plackám.
Zemplín je ďaleko na východe Slovenska a kuchyňu má podobnú s Ukrajinou a Ruskom. Čo je charakteristické pre tento región?
Ciberej je mliečna zemiaková polievka varená nakyslo. Mačanka je polievka alebo omáčka tvorená najmä z kyslej kapusty a zemiakov. Táto špecialita dostala svoj názov podľa spôsobu jej jedenia. Je to omáčka, do ktorej sa nadrobí chlieb, alebo sa do tej polievky močí. Paska je tradičný veľkonočný sladký koláč.
Hont je región na severe Slovenska, ktorého lemujú Štiavnické vrchy. Pre túto oblasť je tradičné jedlo s názvom párance. Čo je to?
Z čoho sa robí krumpľová fučka z oblasti Tekova?
Gemer sa nachádza pri Spiši a Šariši. Ktoré jedlá sú pre tento región tradičné?
Gemerské guľky sú tradičné jedlo baníkov a drevorubačov. Varí sa zo zemiakov a prerasteného údeného mäsa. O góji si už možno počula. Ide o špecialitu Rómov z oblasti Rožňavy. Je to tradičné rómske jedlo, ktoré sa robí tak, že do bravčových čriev sa naplní ryža, zemiaky a dá sa zapiecť. Hriatu pálenku snáď netreba predstavovať.
Pre veľa ľudí je skvelé jedlo skutočnou vášňou, ktorú si nevedia predstaviť bez toho, aby si to užili. Bez ohľadu na to, či je to zdravé alebo nezdravé, by sme sa nemali ponáhľať a jedlo nezhltnúť len tak rýchlo, aby sme od stola odchádzali bez pocitu spokojnosti a potešenia. Ako však dosiahnuť, aby sme si každé sústo maximálne užili? Týchto 5 pravidiel ti zmení život.