Najčastejšie mýty o potravinách: Dokážeš rozoznať, čo je pravda a čo lož?
KvízyV každej oblasti života sa nájdu „fakty“, ktorým verí väčšina ľudí, aj keď bolo už dávno potvrdené, že ide iba o výmysly. Otestuj svoje vedomosti a zisti, či zvládneš odhaliť najčastejšie mýty o potravinách. Dokážeš rozlíšiť pravdu od lží?
Tuky sú pre nás škodlivé.
Tuky sú dôležitou zložkou potravy. Iba ich nadmerná konzumácia je nevhodná.
Varenie v pare je najzdravšia tepelná úprava potravín.
Kyselina listová je názov pre Vitamín C.
Sú to vitamíny zo skupiny B.
Ľudia s vysokou hladinou cholesterolu by nemali jesť vajcia.
Vaječný žĺtok obsahuje vysokú hladinu cholesterolu, ale celé vajce obsahuje aj iné látky, ktoré ho pomáhajú z krvi odbúravať.
Všetko tmavé pečivo je zdravé.
Celozrnné pečivo je zdravšie než biele, no nie všetko tmavé pečivo je celozrnné.
Bezlepková strava je kvôli obsencii bielej múky dobrá na chudnutie.
Bezlepkové maškrty väčšinou obsahujú oveľa viac cukru, aby lepšie chutili.
Orechy sú výborným zdrojom bielkovín a ďalších živín.
Varená mrkva je výživnejšia ako surová.
Varenie zvyšuje jej nutričné hodnoty.
Kokosový tuk je zo všetkých tukov najlepší.
Je to síce rastlinný tuk, ale zložením sa podobá skôr na živočíšny.
Zvládla si odlíšiť výmysly od skutočnosti? Niekedy len ťažko odhalíme pravdu. Predovšetkým, ak sme niečo fixne vedeli a celé roky sme to považovali za fakt. Ale práve preto tieto mýty o potravinách búrame.
Ak by si chcela vyskúšať ešte niektorý z našich kvízov, skús TENTO. Je ideálny pre všetky milovníčky cvičenia. Dozvieš sa v ňom, či dokážeš v tejto oblosti odlíšiť lži od faktov.
A pokiaľ by si pre jedle ešte rada zostala, môžeš sa otestovať TU. Ako dobre poznáš tradičné slovenské regionálne pokrmy? Prever svoje znalosti.