Maškrtiť sa dá aj zdravo a bez výčitiek. Veľa ľudí si myslí, že čokoládové koláče a zdravé pečenie nejde dokopy, no opak je pravdou. Ak použiješ kvalitnú čokoládu s vysokým obsahom kakaa a zároveň si dopraješ len jeden či dva kúsky, nemusíš sa obávať následkov a aj sladké jedlo si môžeš dopriať bez akýchkoľvek pocitov viny.

Máme pre teba zopár tipov na sladké koláče, v ktorých hlavnú úlohu zohráva práve čokoláda. Ktorý z nich by si si pripravila hneď ako prvý?

FIT Čokoládová panna cotta s lesným ovocím a červeným Kampotským korením

Na 5 porcií budeš potrebovať:

  • 400 ml  smotany na varenie 12 %
  • 100 g vysokopercentnej horkej čokolády
  • 1 lyžicu kakaa
  • 6 plátkov želatíny
  • 250 g lesného ovocia
  • červené kampotské korenie
  • sladidlo podľa chuti (nemusí byť)

POSTUP:

1. Do hrnca dáš smotanu, nalámanú čokoládu a lyžicu kakaa. Zvoľna zahrievaj na miernom plameni, pokiaľ sa čokoláda neroztopí a celá zmes sa krásne nespojí. Stiahni zo sporáka.

2. Plátky želatíny nechaj napučať v pár lyžiciach vody asi 10 minút. Potom želatínu vmiešaj do ešte teplej zmesi a nechaj poriadne rozpustiť (pokiaľ zmes nie je dostatočne teplá, môžeš ju vrátiť na sporák, ale pozor, len zahrievaj, zmes nesmie vrieť).

3. Hmotu rozdeľ do misiek a daj vychladiť do chladničky, najlepšie cez noc.

4. Lesné ovocie rozvar, môžeš osladiť podľa chuti a pridaj čerstvo namleté Kampotské korenie. Ovocie pridaj na stuhnutú panna cottu a máš hotovo.

zdroj: Pepper Field

FIT Čokoládový koláčik s omáčkou z lesného ovocia a Kampotského korenia

Na 3 porcie budeš potrebovať:

Na koláčik:

  • 50 g vysokopercentnej horkej čokolády
  • 2 vajcia
  • 50 g erythritolu
  • 20 g kokosového oleja
  • 35 g pšeničnej celozrnnej múky
  • 1 lyžicu kakaa

Na omáčku:

  • 200 g mrazeného lesného ovocia
  • šťavu z menšieho citróna
  • červené Kampotské korenie

POSTUP:

1. Čokoládu spolu s kokosovým olejom nechaj rozpustiť vo vodnom kúpeli.

2. Vajcia vyšľahaj vo väčšej miske do peny s erythritolom, a potom postupne a pomaly pridávaj rozpustenú čokoládu. Je potrebné stále zmes miešať, pretože čokoláda je teplá a vajíčka by sa mohli zraziť.

3. Nakoniec opatrne vmiešaj preosiatu celozrnnú múku s kakaom.

4. Zapekacie misky vymasti kokosovým olejom a vysyp celozrnnou múkou alebo kakaom. Kakao vyzerá veľmi pekne aj po vyklopení koláčika na tanier.

5. Zmesou naplň 2/3 misky a nechaj minimálne hodinu odležať v chladničke.

6. Potom koláčiky daj piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na cca 15-20 minút. Je naozaj nutné kontrolovať ich, pretože môže chvíľu trvať, kým natrafíš na správny čas, kedy je vnútro koláčika ešte neupečené. Preto koláčiky nepeč naraz, ale najprv vlož do rúry jeden na vyskúšanie. Podľa neho následne môžeš piecť ďalšie.

7. Medzitým si priprav omáčku. Lesné ovocie rozvar, pridaj citrónovú šťavu a nechaj variť tak dlho, kým sa nevyparí čo najviac vody. Nakoniec pridaj trochu čerstvo mletého Kampotského korenia. A je to hotové. Čokoláda a pikantná omáčka je naozaj dokonalou kombináciou.

zdroj: Pepper Field

Okrem týchto dvoch zaujímavých a originálnych dezertov sa môžeš inšpirovať aj receptami z Instagramu.

Zdroj: Tlačová správa/Pepper Field, Instagram

Prihlasujem do newslettera...

Dostávaj najlepšie novinky z Odzadu

Prihlásením sa do newslettera súhlasíte s podmienkami ochrany súkromia.