Láska ide cez žalúdok. Aj keď už máme sviatok všetkých zaľúbených za sebou, to neznamená, že by sme si nemali prejavovať lásku každý deň. Víkend je ideálnou príležitosťou na to, aby ste si s partnerom vychutnali chutné raňajky, ktoré nielen že dobre vyzerajú, ale ešte lepšie aj chutia.
Máme pre teba na výber sladké aj slané jedlá, podľa toho, čo máte radšej. Prípadne môžeš pripraviť obidve verzie a spoločne sa rozdelíte. Môžeš si byť istá, že keď ho prekvapíš takýmito raňajkami do postele, bude nadšený a splní ti všetko, o čo ho požiadaš. A to, že sa aj ty dobre naješ, je len príjemným bonusom.
Začnite deň sladko
Kto by nemiloval palacinky alebo lievance? Tieto sú navyše bez gramu múky, takže zdravé a vhodné aj pre celiatikov.
Na čerstvé banánové lievance budeš potrebovať:
- 3 banány,
- 3 vajíčka,
- 3 PL medu alebo cukru,
- 2 šálky mletých ovsených vločiek,
- 1 ČL sódy bikarbóny,
- olej,
- na ozdobenie a dochutenie drobné lesné ovocie, hoblinky čokolády, javorový sirup
POSTUP:
Banány rozmixuj spolu s vajíčkami a medom alebo cukrom. Do hmoty postupne pridávaj vločky, kým vznikne stredne husté cesto. Nakoniec pridaj sódu, premiešaj a cesto nechaj 5 minút odpočívať.
Medzitým si priprav panvicu na lievance. Rozpáľ olej (netreba ho veľa) a lyžičkou nalievaj cesto, tak sa lievance pekne samé vytvarujú aj bez panvice na lievance. Z každej strany ich peč cca 2 minúty do zlatista. Na záver prelej javorovým sirupom, posyp hoblinkami čokolády a dozdob lesným ovocím.
Niekto uprednostňuje radšej slané jedlo
Nie každý má rád sladké. Nasledujúci recept je pre milovníkov mäsových produktov. Navyše je zo surovín, ktoré určite nájdeš v chladničke, takže štýlové raňajky vyčaruješ aj bez veľkého nákupu. Priprav si srdiečka z párkov a vajíčok.
Na prípravu budeš potrebovať:
- 2 párky,
- 2 vajíčka,
- soľ a korenie,
- zeleninu podľa chuti,
- olej alebo maslo.
POSTUP:
Párky pozdĺžne prekroj na polovice takmer do konca a rozkrojené konce vytoč k sebe do tvaru srdca. Spoj ich špáradlom. Na panvici rozohrej trochu oleja alebo masla, stiahni teplotu a daj piecť párkové srdiečka. Do ich stredu rozbi po vajíčku, osoľ, okoreň a nechaj pod pokrievkou cca 7 minút. Dozdob zeleninou podľa chuti.
Sladká kávová bodka na záver
Vo vašom raňajkovom menu by nemali chýbať čokoláda a káva. „Ak budete pripravovať raňajky pre ženu, môžete siahnuť po káve s pôvodom, ktorá má zvyčajne veľa rozmanitých, postupne sa otvárajúcich chutí. To ženy oceňujú. Muži zas majú podľa mojich skúseností radšej zaujímavú, ale jednoduchšiu chuť kávy, takže stávkou na istotu je káva z kvalitnej zmesi arabiky a robusty,“ odporúča baristka Monika Matúšová z pražiarne Zlaté Zrnko.
Spojenie chutí kávy a čokolády je zážitkom pre zmysly. Navyše obe tieto dobroty mnohorako povzbudzujú. Nasledujúci recept chutí božsky, treba ho však pripraviť deň vopred.
Na prípravu čokoládovo-kávovej peny budeš potrebovať:
- 150 g horkej čokolády,
- 50 ml silného espressa Zlaté Zrnko,
- 2 vajíčka,
- 1 balenie vanilkového cukru,
- 25 g kryštálového cukru,
- 65 ml smotany na šľahanie,
- nastrúhanú čokoládu na dozdobenie.
POSTUP:
Čokoládu rozpusti vo vodnom kúpeli, pridaj kvalitné espresso Zlaté Zrnko a nechaj vychladnúť. Žĺtky vyšľahaj s vanilkovým cukrom do peny. Z bielok a cukru urob tuhý sneh. Samostatne vyšľahaj smotanu. Potom do čokoládovej zmesi vmiešaj metličkou žĺtkovú penu, smotanu a na záver veľmi jemne votri sneh. Hotovou penou naplň misky a nechaj odpočívať v chlade aspoň 12 hodín. Pred servírovaním ozdob čokoládovými hoblinkami.
Náš tip: K pene môže naservírovať aj šálku horúcej kávy. „Ak chcete v káve cítiť hlavne výrazné chute, nech voda prechádza cez kávu iba krátko. Pokiaľ chcete v šálke aj viac kofeínu na povzbudenie, kávu filtrujte dlhšie,“ odporúča baristka M. Matúšová.
Zdroj: Tlačová správa