Aj zdravé potraviny môžu byť vo veľkých množstvách nebezpečné. Aj keď sú plné živín a vitamínov, nadmerná konzumácia môže viesť k zdravotným problémom. V nasledujúcich riadkoch teda vymenujeme 10 zdravých potravín, ktoré by si mala jesť s mierou, aby si sa vyhla nepríjemným vedľajším účinkom.
To, že je niečo zdravé neznamená, že to môžeš zjesť na kilá. Nielen, že by si prijala zbytočne veľké množstvo kalórií, ale mohlo by ťa to ovplyvniť aj inak, čo opísali portály Bright Side, Healthline a The Healthy. Tieto zdravé potraviny sa môžu stať nezdravými, ak ich budeš jesť vo veľkom množstve. Niektoré ťa prekvapia.
Ktoré zdravé potraviny dokážu ublížiť?
Tuniak a rybí olej
Ryby a rybí olej obsahujú predovšetkým Omega-3 mastné kyseliny, ktoré vo veľkom množstve môžu spôsobiť rednutie krvi. To môže byť nebezpečné pre ľudí náchylných na krvácanie alebo tých, čo užívajú lieky na riedenie krvi.
Tuniak navyše môže obsahovať ortuť. Dôvodom sú aj veľmi znečistené oceány. Vo veľkých dávkach by mohla spôsobiť vývojové oneskorenie u detí alebo problémy so zrakom, sluchom či rečou.
Hlúbová zelenina
Kapusta, karfiol, brokolica či kel. Obľúbené druhy zeleniny, ktoré ale vo veľkom množstve narúšajú schopnosť tela absorbovať jód, čo vedie k poruchám činnosti štítnej žľazy. Brokolica môže spôsobovať aj nadúvanie a problémy s trávením.
Rastlinné mlieka
Veľa ľudí uprednostňuje rastlinné mlieka pred kravským. Mandľové, kokosové, sójové, ryžové či ovsené mlieko sa spracúva a obsahuje veľa pridaných cukrov. V skutočnosti obsahujú len malé množstvo rastliny alebo orechov, z ktorých sa vyrábajú.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.