Sladký nepriateľ mozgu: Nadmerná konzumácia cukru môže prispieť k vzniku demencie
LifeKto by nemiloval sladkosti? Čokoláda, koláče, či sladké sýtené nápoje sú pre mnohých neodolateľné. Výskumy však naznačujú, že cukor a jeho nadmerná konzumácia môže narušiť fungovanie mozgu, prispieť k zápalom a zvýšiť riziko neurodegeneratívnych ochorení. Ako presne ovplyvňuje našu pamäť a mentálne zdravie?
V posledných rokoch sa čoraz viac odborníkov zaoberá otázkou, či strava s vysokým obsahom cukru môže zvýšiť riziko vzniku demencie a Alzheimerovej choroby, ktorá mimochodom môže prísť aj v tridsiatke. Viac sa o tom dozvieš po kliknutí SEM.
Výskumy naznačujú, že nadmerná konzumácia cukru môže spôsobiť inzulínovú rezistenciu nielen v tele, ale aj v mozgu. Tento jav, nazývaný niektorými vedcami „diabetes 3. typu“, môže zhoršiť fungovanie mozgových buniek, čo vedie k tvorbe amyloidných plakov a neurofibrilárnych klbiek – charakteristických znakov Alzheimerovej choroby.
Cukor a mozog
Podľa MUDr. Vladimíra Klementa, všeobecného lekára pre Agapé Senior Park, je cukor z hľadiska zdravia mozgu jednou z najnebezpečnejších zložiek stravy. „Nadmerná konzumácia cukru vedie k zvýšeniu hladiny glukózy v krvi, čo môže vyvolať zápalové procesy v mozgu. Tieto zápaly postupne poškodzujú neuróny, čím prispievajú k zhoršeniu pamäti a iných kognitívnych funkcií,“ vysvetľuje.
Ďalšie výskumy potvrdzujú, že cukor môže spôsobiť závažné problémy aj nepriamo. „Strava bohatá na cukor vedie k obezite, ktorá je sama o sebe rizikovým faktorom pre neurodegeneratívne ochorenia, vrátane Alzheimerovej choroby,“ upozorňuje lekár a dodáva, že prevencia by mala začať už v mladosti. Zdravé stravovanie a pravidelný pohyb môžu významne znížiť riziko rozvoja ochorenia.
Raná prevencia
Zvýšená hladina glukózy v krvi, ktorú spôsobuje nadmerná konzumácia cukru, prispieva k vzniku inzulínovej rezistencie v mozgu. Tento stav narúša komunikáciu medzi neurónmi a znižuje ich schopnosť regenerácie. Navyše, zápalové procesy v mozgu, ktoré cukor podporuje, môžu urýchliť neurodegeneratívne zmeny. Preto treba venovať pozornosť nielen množstvu, ale aj typu cukru, ktorý konzumujeme.
Prevencia je kľúčom. MUDr. Klement z Agapé Senior Parku odporúča niekoľko praktických krokov, ako minimalizovať riziko spojené s nadmerným príjmom cukru. „Naučte sa čítať etikety potravín a obmedzujte výrobky s vysokým obsahom pridaného cukru. Nahraďte sladkosti ovocím, ktoré obsahuje prirodzené cukry a vlákninu. Zamerajte sa na stravu bohatú na omega-3 mastné kyseliny, antioxidanty a vitamíny. Nezabúdajte ani na pravidelný pohyb, ktorý zlepšuje metabolizmus cukrov v tele.“
Adriana Škriniarová, spoluautorka projektu Agapé Senior Park, tiež zdôrazňuje význam tréningu mozgu nielen u starších ľudí. „Čítanie, lúštenie krížoviek alebo učenie sa nových vecí sú jednoduché, ale účinné spôsoby, ako udržať mozog v dobrej kondícii. Tieto aktivity podporujú tvorbu nových nervových spojení a môžu spomaliť kognitívny pokles.“ Dodáva, že zníženie konzumácie cukru má pozitívny vplyv nielen na mozog, ale aj na celkové zdravie.
Starostlivosť o mozog
Mozog je naším najcennejším orgánom, a preto si zaslúži maximálnu starostlivosť. Menej cukru, pravidelný pohyb a tréning kognitívnych schopností sú účinnými zbraňami v boji proti demencii, ktorá sa javí ako problém starších ľudí. Pravda je však taká, že prevencia sa začína už v mladosti. Čím lepšie sa o svoj mozog postaráš teraz, tým lepšie bude fungovať aj o niekoľko desaťročí. Dobrá správa je, že cukor netreba úplne vyradiť, stačí ho mať pod kontrolou.
Čo jesť namiesto sladkostí a rafinovaného cukru?
Čerstvé ovocie obsahuje prírodný cukor, vitamíny, minerály a vlákninu. Sušené ovocie (bez pridaného cukru) je zase skvelý zdroj energie a vlákniny. Orechy a semienka sú zdravou alternatívou s obsahom zdravých tukov a bielkovín. Horká čokoláda (s vysokým podielom kakaa) obsahuje menej cukru a antioxidanty.
Prírodné sladidlá ako med, javorový sirup, stévia alebo kokosový cukor sú taktiež zdravšou náhradou. Ďalej je to mrkva, červená repa alebo bataty upečené namiesto vyprážaných zemiakových chipsov. Domáce dezerty pripravené z prírodných surovín, napríklad ovocných pyré, ovsených vločiek a orechov. No a v neposlednom rade je to prírodný jogurt s kúskami čerstvého ovocia alebo orechmi.
Zdroj: Tlačová správa, MUDr. Vladimír Klement, všeobecný lekár pre Agapé Senior Park, Adriana Škriniarová, spoluautorka projektu Agapé Senior Park