Ak sa správaš takto, prestaň s tým - toto muži nemajú radi

Harmóniu, ktorá panuje vo vzťahu ovplyvňujú rôzne faktory. A veľké problémy nie sú tým jediným, čo ju môže narúšať. Často práve nevedomé správanie, ktorému nepripisujeme príliš veľkú váhu, býva tým kameňom úrazu. Niektoré spôsoby ženského správanie muži doslova neznášajú. 

Dokážu ich natoľko znechutiť, až to časom môže viesť k myšlienkam na rozchod. A nie je sa čomu čudovať, pretože ak sa na ne pozrieme z opačného uhla, prekážali by aj nám, ženám.

Takéto správanie muži vo vzťahu neznášajú

Prehnané kritizovanie

Muži chcú vo vzťahu cítiť podporu a nie neustále počúvať, čo všetko robia zle. Samozrejme, kritika môže byť niekedy potrebná a najmä, ak je aj skutočne opodstatnená. No ak ju podávaš neustále alebo spôsobom, ktorý tvojho partnera zraňuje, môže to viesť k frustrácii a pocitu nedostatočnosti. Muži oceňujú, keď im partnerka poskytne spätnú väzbu s láskou a konštruktívnosťou. Navyše, ty by si tiež určite nechcela, aby mal na tvoju osobu neustále kritické poznámky.

Pamätaj, nemusíte byť s partnerom rovnakí a ani nemusíte mať rovnaké názory, pokiaľ viete, ako s tým pracovať. TAKTO zvládnete hádky a posilníte váš vzťah.

Neustále sťažovanie

Všetci sa sem-tam potrebujeme posťažovať a „vyplakať“ sa partnerovi na ramene. Je to prirodzené. No ak sa z toho stane každodenná záležitosť, muž to začne vnímať ako nekonštruktívne a vysilujúce. Neustále sťažovanie sa je nesmierne vyčerpávajúce a vysávaš tým z neho energiu. Muži sa väčšinou zameriavajú na riešenie problémov a ak sa im zdá, že sa niečo nedá vyriešiť, sťažnosti len prehlbujú ich pocit frustrácie.

Aktivity pre páry
zdroj: Pexels/Abgreat Ann

Žiarlivosť a nedôvera sú tým

Každý muž túži po tom, aby mu jeho partnerka dôverovala. Ak neustále spochybňuješ jeho vernosť, kontroluješ jeho aktivity alebo mu nedávaš priestor pre vlastné záujmy, môže to viesť k pocitu uväznenia. Žiarlivosť často pramení z vlastných neistôt a tie treba riešiť otvorenou komunikáciou. Nezabúdaj, že práve dôvera predstavuje jeden z kľúčových pilierov vzťahu. Ak nefunguje, nemôže to fungovať ani medzi vami.

Prehnaná emocionálna závislosť je to, čoho sa muži boja

Aj keď muž túži byť pre svoju partnerku oporou, potrebuje aj svoj vlastný priestor a čas pre seba. Prehnaná emocionálna závislosť, keď očakávaš, že ťa neustále bude „zachraňovať“ alebo riešiť všetky tvoje problémy, môže viesť k pocitu vyčerpania. Vo vzťahu by mali byť obaja partneri nezávislí a zároveň navzájom podporujúci. Nepýtaj sa ho na každú maličkosť a nechci, aby sa ti vyjadril k všetkým tvojim rozhodnutiam. Maj vlastnú hlavu. Bude to tak lepšie aj pre teba.

Muži nenávidia hru na „tichú domácnosť“

Mnoho mužov má problém porozumieť nevyjadreným emóciám alebo dôvodom, prečo sa jeho partnerka hnevá. Ak namiesto otvorenej komunikácie používaš taktiku tichej domácnosti, môže to viesť k zbytočným nedorozumeniam a frustrácii. Muži ocenia, keď im priamo povieš, čo ťa trápi. Nikto predsa nedokáže čítať myšlienky, preto, ak ťa niečo ťaží, po niečom túžiš, povedz mu o tom.

Neochota robiť kompromisy

Vzťah je aj o kompromisoch, a ak jedna strana nie je ochotná ustúpiť alebo hľadať strednú cestu, môže to spôsobovať problémy. Ak muž neustále cíti, že musí robiť ústupky a jeho názor nie je braní do úvahy, môže to v ňom vyvolávať pocit nedôležitosti. Každý dlhodobý a fungujúci vzťah vyžaduje množstvo úsilia, pochopenia a ústupkov z oboch strán.

Ako zvládať kritiku?
zdroj: Unsplash/Luca Nicoletti

Zanedbávanie vzhľadu a starostlivosti o seba

Aj keď vnútorná krása je nepochybne dôležitá, mnoho mužov priznáva, že oceňujú, keď sa ich partnerka stará o svoj vzhľad. To neznamená byť vždy perfektne upravená, ale aspoň venovať určitú pozornosť osobnej starostlivosti a prejaviť záujem o svoje zdravie a pohodu. Na začiatku vzťahu sa všemožne snažíme, aby sme sa našej polovičke páčili. Aj keď časom zvoľníš, nezabúdaj na to, že práve iskra vo vzťahu v jeho počiatkoch sálala z takýchto vecí.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Dating