Prečo rozchod tak boli? 6 dôvodov pre ktoré sa tvoje srdce láme na 2 časti

Rozchod patrí medzi bolestivé zážitky, ktoré môžu zasiahnuť nielen našu dušu, ale často spôsobujú aj fyzickú bolesť. Prečo sa pri ňom cítime tak, akoby sme stratili samých seba?

Toto je 6 dôvodov, prečo sa ťažko vyrovnávame s rozchodom. Pamätaj, zlomené srdce sa dá vyliečiť.

Rozchod je skutočná situácia

Rozchod môže byť taký bolestivý, že ho často prirovnávame k fyzickému zraneniu. Emocionálna bolesť zo straty partnera sa dá skutočne porovnať s fyzickou bolesťou, ktorú zažívame, keď nás niečo bolí. V momente, ako si uvedomíme, že toto celé skončilo, prichádzajú bolestivé chvíle.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa ODZADU SK (@odzadu.sk)

Strata šťastia

Vzťah zvyčajne vyvoláva produkciu hormónov ako dopamín a oxytocín, ktoré nám prinášajú pocit šťastia a pohody. Po rozchode hladina týchto hormónov dramaticky klesá, čo spôsobuje pocity smútku a úzkosti. Tento pokles môže dokonca pripomínať symptómy závislosti, a teda sa cítime akoby nám niečo vážne chýbalo.

Spomienky

Pamätáš si jeho obľúbené jedlo či film? Po rozchode sa nám neustále vracajú spomienky na spoločné chvíle, ako napríklad na veci, ktoré tvoj bývalý partner miloval a podobne. Nostalgia a spomienky môžu ešte viac prehlbovať pocit straty. Takýto stav môže trvať aj viac mesiacov.

Strach z budúcnosti

Rozchod môže vyvolať obavy, že sa naruší tvoja budúcnosť. Pri takýchto smutných chvíľach si myslíme, že už nikdy nikoho nebudeme milovať. Myšlienky o tom, že si budeš musieť nájsť niekoho nového, môžu spôsobiť ďalšiu emocionálnu bolesť. Ak človek veľmi miloval, dostáva sa z toho naozaj ťažko.

Pocit zrady

Ak došlo k rozchodu kvôli nevere alebo zrade, bolesť môže byť ešte intenzívnejšia. Pocity sklamania dokážu zničiť aj tú najväčšiu lásku, pretože vieš, že ti dotyčný klamal priamo do očí. V našom článku TU sa dočítaš o tom, ako odhaliť klamára.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa ODZADU SK (@odzadu.sk)

Nenávratnosť

Keď sa vaše spoločné cesty rozídu, uvedomíš si, že už nie je cesty späť, a teda si dotyčného nadobro stratila. V takýchto prípadoch môžeš pociťovať veľkú stratu a bolesť. Pamätaj, že všetko sa deje z nejakého dôvodu a každá udalosť má svoje opodstatnenie.

Rozchod je skutočne ťažkou skúsenosťou, ale zároveň môže byť príležitosťou na rast a sebareflexiu. Niekedy musíme jedny dvere zatvoriť, aby sa nám otvorili tie druhé.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Dating