Vyhorenie
Pexels/RedWolf/Lucas Lima

Udržať rovnováhu medzi prácou a osobným životom môže byť výzvou. Toto náročné vyvažovanie často postihuje ženy, či už tie, pre ktoré je kariéra kľúčová, alebo tie, ktoré sa snažia splniť si svoje sny. Ak cítiš, že ti hrozí vyhorenie, zastav sa a zváž tieto dôležité veci.

Práca je bezpochyby dôležitá a nemala by zostávať na vedľajšej koľaji, ani keď buduješ nový vzťah alebo si už v dlhodobom. Čo ďalšie by si nemala stratiť z dohľadu, sa dozvieš TU. Či už si vo vzťahu alebo nie, je dôležité uvedomiť si, že život treba aj užívať. Netráv celé dni zatvorená v kancelárii, lebo môžeš vyhorieť.

Ako teda nájsť ten správny balans?

1. Stanov si jasné hranice medzi prácou a osobným životom

Pýtaš sa, ako sa dajú takéto hranice nastaviť? Veľmi jednoducho – po príchode domov proste vypni telefón, a pokiaľ vo firme nehorí, všetkých slušne odmietni. Skutočne máš právo aj na oddych a rodinný život. Uvedom si, že či už si mladá alebo nie, ani ty nefunguješ ako naprogramovaný stroj, preto sa neboj spomaliť. Naozaj ti nemá čo utiecť, a aj keď sa ti zdá, že všetko nevyhnutne potrebuješ, určite ťa to počká.

2. Maj prehľad v plánovaní

Máš pocit, že si celé dni zahltená úlohami a povinnosťami a ani nevieš, kde ti hlava stojí? Skús si kúpiť diár a všetko, čo potrebuješ urobiť, si tam naplánuj. Nezabudni si však určiť pracovný čas, ktorý by už príliš nemal zasahovať do tvojich minút v pohodlí domova. Aj to môže priniesť vyhorenie.

Žena diár
zdroj: Pexels/Vlada Karpovich

3. Pri plánovaní nezabúdaj na svoje koníčky

Ak chceš nájsť balans medzi pracovným a osobným životom, mala by si do svojho diára zapísať aj aktivity, ktoré ťa robia šťastnou. Ak rada cvičíš, normálne si tam napíš, kedy sa vyberieš do posilovne. Naopak, keď ťa baví čítanie kníh, poznač si ku každému dňu, koľko stránok z knihy si prečítaš.

Žena cvičenie
zdroj: Pexels/Eoin Everard

4. Každú voľnú chvíľu využi plnohodnotne

Aj keď sa po práci cítiš unavená, neostávaj každý deň zavretá medzi štyrmi stenami. Skús si naplánovať niečo kreatívne alebo si vyrazte s partnerom na rande či do kina. Spoločne strávený čas môže priniesť krásne zážitky a aj keď to teraz možno nevidíš, môže to vášmu vzťahu časom prospieť. Ak si single, venuj čas sebe, rodine alebo kamarátkam. Dopraj si chvíle, ktoré ťa nabijú energiou a posilnia tvoje vzťahy, či už s okolím alebo so sebou samou.

5. Keď si s rodinou, buď plne prítomná

Po práci, keď si konečne so svojou láskou či rodinou, by si mala odložiť všetky moderné technológie a so svojimi blízkymi komunikovať. Slová totiž dokážu zahojiť každú ranu a práve podpora od blízkych nám dokáže veľmi pomôcť. Svojmu okoliu pokojne povedz aj to, že máš toho teraz v práci veľa a vysvetli im, ako sa cítiš.

6. Nauč sa hovoriť nie, inak príde vyhorenie

Pre mnohé ženy je toto naozaj ťažké, no naozaj by si sa mala naučiť hovoriť to povestné „nie“. Či už ťa kolegyňa prosí, aby si za ňu vzala smenu, alebo šéfka pridáva nové úlohy na tvoj zoznam, dôležité je občas myslieť aj na seba. Nemusíš vždy vyhovieť každému, niekedy je v poriadku byť trochu sebecká a uprednostniť svoje pohodlie a pohodu. Naučiť sa stanoviť hranice ti môže pomôcť udržať rovnováhu a chrániť svoje duševné zdravie.

7. Po práci nezabúdaj ani na relax

Áno, písali sme, že by si svoj čas po práci mala využiť plnohodnotne, avšak v neskorších hodinách proste vypni. Ľahni si do postele so šálkou čaju, zapni si obľúbený film a sleduj ho v náruči svojej lásky. Tieto maličké momenty ťa dokážu neskutočne dobiť a aj keď pri filme zaspíš, ráno sa zobudíš s lepšou energiou.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life