Toxická rodina na teba vplýva viac než si myslíš

Rodina by mala byť pre človeka bezpečným prístavom. Rovnaká krv vytvára akési neporušiteľné puto, ktoré príbuzných spája po celý život. Avšak čo ak ti toto puto ubližuje? 

V exkluzívnom rozhovore nám psychologička Mgr. Bc. Barbora Brzáková Krelová z online poradne ksebe popísala 9 znakov, ktorými sa vyznačujú toxickí príbuzní. Tentokrát nám poodhalila, aký veľký vplyv majú na tvoju osobu, čo ťa pravdepodobne prekvapí.

Odborníčka nám prezradila, či je správne vzťahy uťať a prerušiť kontakt, aké dôsledky môže mať takéto rozhodnutie a ešte omnoho viac. Možno si si sama už pokladala túto otázku. Cítiš, že stretávanie sa s blízkymi ťa doslova oberá o životnú energiu.

Akékoľvek pomyslenie na rodinnú oslavu ťa stresuje a už vopred sa obávaš hlúpych otázok, nemiestnych poznámok a úražlivých vtipov. Najradšej by si preťala všetky väzby, no vždy sa zastavíš. Čo na to ostatní rodinní príslušníci? Už len kvôli babke, mame, otcovi, súrodencom chceš vzťahy udržať. No stojí to za to?

Toxická rodina a jej dlhodobý vplyv

Správanie rodinných príslušníkov má rôzne toxické podoby, ktoré sme ti už popísali v predchádzajúcom článku. A nech je tá forma akákoľvek, pod jej dlhodobým vplyvom sa to odrazí na tvojom psychickom a možno aj fyzickom zdraví.

„Človek pod dlhodobým tlakom znevažovania vlastnej osoby začne pochybovať sám o sebe, stráca svoju sebahodnotu, klesá mu sebavedomie, začína veriť vymyslenému obrazu seba samého,“ upozorňuje odborníčka. Vysvetľuje, že to má dokonca istý vplyv aj na tvoj ďalší život vo viacerých sférach.

Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.

Staň sa členom Startitup PREMIUM
a získaj neobmedzený prístup.

Predplatné môžeš zrušiť kedykoľvek.
Nastala neočakávaná chyba, prosím skontroluj vyplnené údaje, alebo skús neskôr.
Platba
Tlačidlo späť
Visa logo
Mastercard logo
Trust pay
Registrovať a zaplatiť
Ikona zabezpečenia
Zabezpečené šifrovaním
Trust pay
Platobné operácie sa odohrávajú na zabezpečených certifikovaných platformách spĺňajúcich tie najvyššie PCI DSS štandardy bezpečnosti.
Zrušiť predplatné môžeš kedykoľvek. Súhlasím s poskytnutím predpaltného a bol som poučený, že odsúhlasením jeho poskytnutia strácam právo na odstúpenie.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life