Stresom naplnený život? 4 kroky ako sa zbavíš únavy

Náš život je nesmierne rýchly, často si nestíhaš uvedomovať, koľko vecí ti preteká pomedzi prsty. Hádaš sa pre maličkosti a nechávaš svoje emócie, aby ťa ničili. Toto všetko má z dlhodobého hľadiska vplyv na tvoju únavu, ktorá sa postupne zhoršuje. Okrem toho na ňu vplývajú ešte tieto štyri faktory.

Dlhodobá únava nie je žiadna sranda. Tvoje telo začne chradnúť a myseľ upadať do depresií. Vieš, čo ju spôsobuje? Patria sem aj bežné návyky, ktoré máš príliš zaužívané, a preto nefungujú. Nehovoriac o výdatnom spánku, ktorý ti tiež určite chýba.

Stresom naplnený život? 4 kroky ako sa zbavíš únavy
zdroj: Pexels/Kampus Production

Ako na život bez únavy?

Najhoršie na nás, moderných ľuďoch, je to, že sa neustále za niečím naháňame, a pritom z toho nakoniec ani nemáme radosť. Zabúdaš na seba a svoj život, ktorý tlačíš do úzadia. Ak robíš tieto štyri veci, tvoja únava pravdepodobne nikdy neprejde. Musíš ich zmeniť.

Priveľa kávy

Ak patríš medzi „kávičkárky“, určite vypiješ aspoň dve až tri kávy denne, ak nie viac. A to je veľká chyba. Tvoje telo si už zvyklo na túto dávku kofeínu, a preto ťa nepoháňa, ale skôr uspáva. Dávaj si na to pozor, pretože kávu už piješ len zo zvyku, a nie pre jej energetickú hodnotu.

Málo tekutín

Druhým problémom, prečo si stále unavená, je to, že piješ málo vody počas dňa. Tvoje telo je ukrátené o tekutiny, nastáva dehydratácia, čo spôsobuje, že sa cítiš, akoby si mala každú chvíľu zaspať. Maj vždy pri sebe fľašu s vodou, aby si na pitný režim nezabúdala.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa ODZADU SK (@odzadu.sk)

Stresové obdobie

Ako sme už spomínali, náš život je ako kolobeh povinností. Ak prežívaš príliš veľa stresových situácií, musíš dodržiavať množstvo termínov a iných neduhov modernej doby, máš zahltenú myseľ. Myšlienky ti lietajú na všetky strany a už 24 hodín vopred ti ukazujú, že vlastne nestíhaš. Zastav ich pomocou rád, ktoré nájdeš TU.

Nekvalitný spánok

A samozrejme, posledným problémom je, že nemáš dostatočný alebo kvalitný spánok. To znamená, že sa pravidelne budíš, mávaš nočné mory alebo plytké spanie. Skús sa zamerať na dôvody, prečo tomu tak je. Vytvor si v izbe väčšiu tmu, nerozrušuj sa pred spaním. Vytvor si pokojnú večernú rutinu. Zmeň všetko, čo ti nerobí dobre.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life