Ako zvládnuť komunikáciu s manipulátorom

Komunikácia je kľúčovým prvkom každého zdravého vzťahu. Nezáleží na tom, či ide o rodinu, priateľstvo alebo partnerstvo. Otvorene a úprimne sa zhovárať je dôležité. Avšak v živote narazíme aj na ľudí, ktorí majú rôzne úmysly a cieľom spoločnej komunikácie nie je úprimný vzťah. Poradíme ti 6 tipov, ako zvládnuť komunikáciu s manipulátorom.

6 tipov, ako zvládnuť komunikáciu s manipulátorom

1. Rozpoznanie manipulatívneho správania

Prvým krokom k zvládnutiu komunikácie s manipulátorom je schopnosť rozpoznať, že si manipulovaná. Manipulátori často používajú rôzne taktiky. Medzi najčastejšie patria napríklad gaslighting, čo je taktika, pri ktorej manipulátor spochybňuje tvoju realitu, čím ťa núti pochybovať o vlastnom vnímaní a rozumnej úvahe.

Ďalej sem patrí obviňovanie, nadmerné lichotenie, falošná náklonnosť alebo pasívno-agresívne správania. Ak takéto správanie dokážeš rozpoznať, budeš lepšie pripravená na ďalšie kroky.

2. Urči si pevné hranice

Manipulátori často skúšajú, kam až môžu zájsť. Stanovenie jasných a pevných hraníc je kľúčové. Buď rozhodná a nedovoľ manipulátorovi prekročiť tieto tvoje mantinely. Ak si manipulátor všimne, že svoje hranice neustále meníš alebo ich ignoruješ, pokúsi sa ovládať ťa ešte viac.

Obťažuje
zdroj: Unsplash/Guilherme Stecanella

3. Buď sebavedomá a asertívna

Sebavedomie a asertivita predstavujú najlepšie nástroje na zvládanie manipulátora. Asertívne správanie znamená, že dokážeš vyjadriť svoje potreby, názory a pocity jasne a priamo aj bez toho, aby si bola agresívna alebo pasívna.

Napríklad, ak sa manipulátor pokúša presvedčiť ťa o niečom, čo ti nie je príjemné, odpovedz asertívne: „Chápem, že máš svoj názor, ale ja to vidím inak. Preto sa rozhodujem takto.“ Týmto spôsobom preukazuješ rešpekt voči sebe aj voči manipulátorovi, pričom si zachovávaš kontrolu nad situáciou.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life