Depresia v tichosti: Poznáš jej nenápadné prejavy?

Možno si myslíš, že ťa všetci poznajú a vedia, kedy sa za tvojím úsmevom skrýva smútok a výkrik zúfalstva. Je možné, že tvoji najbližší sú tvojou pomocnou rukou pri zlých dňoch, no tak isto je pravda, že pri veľkej bolesti je človek neskutočný herec. Pokiaľ nevieš, či prežívaš depresiu alebo si nie si istá, ako si pomôcť, nikdy to nezľahčuj. Takto sa na tebe môže prejavovať. 

Život býva k niektorým ľuďom krutejší, ako k iným, žiaľ, s tým nič neurobíme. No prečo by si sa mala utápať v smútku a ničiť sa, keď nemusíš? Síce je ľahšia voľba to, že sa budeš ľutovať a nemusíš vynaložiť úsilie, lebo si sa vopred vzdala. Potom ti však utečie všetko krásne, čo na teba čaká. Nie je hanba požiadať o pomoc. Nenechaj sa ničiť vlastnou hlavou a myšlienkami v nej. Viac o tom, ako sa vysporiadať s domnienkami zistíš TU.

Skrytá depresia a jej 3 prejavy

Niekedy sa stáva, že máš zlé dni a smola sa ti lepí doslova na päty. To však nie je dôvod na to, aby si skrývala smútok za falošné úsmevy. Depresia nie je žiadna sranda, s ktorou by si mala skúšať, kto dlhšie vydrží. Môže sa na tebe prejavovať tak, že ťa zmení na nepoznanie. Ak spozoruješ na sebe tieto príznaky, je načase s tým niečo urobiť.

Depresia v tichosti: Poznáš jej nenápadné prejavy?
zdroj: Unsplash/Tina Markova

Pocity „agónie“

Samotný pocit agónie je doslova až pred smrťou, no ty pri depresii môžeš cítiť niečo podobné. Si akoby len taká prázdna schránka, ktorá v sebe nepočuje už skoro ani svoj vnútorný hlas. Naplňuje ťa iba tma. Pokiaľ ju máš, tak je vhodná chvíľa s tým zabojovať.

Žiaden život si nezaslúži iba takéto prežívanie, pri ktorom nemáš radosť z ničoho. Ráno sa zobudíš, dáš si kávu, pozrieš sa do zrkadla a nespoznávaš osobu, ktorá sa na seba díva. Nerob to, nesmieš byť otrokom depresie. Buď si istá, že nie si jediná, ktorá s tým bojuje. Zdôver sa kamarátke, mame, komukoľvek, kto ti pomôže. Tak isto nie je hanba ísť za odborníkom, aby si ozaj nezostala niekde zaseknutá.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life