Dôvera
Pexels/Trung Nguyen

Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Dôvera vo vzťahu je veľmi dôležitým pilierom pre jeho fungovanie, ale i ďalšie budovanie. Pokiaľ chýba alebo je nejakým spôsobom naštrbená, bude sa uberať všakovakým smerom, len nie tým, ktorým by mal. Nebudeme si klamať, vyžaduje si starostlivosť a často aj obrovskú dávku trpezlivosti.

Nie je to celkom jednoduchá záležitosť, potrebuje rešpekt, dodržiavanie hraníc a častokrát aj ústupok z jednej alebo druhej strany. Možno si si práve spomenula aj ty na vzťah, v ktorom práve dôvera bola tou chýbajúcou časťou a rada by si na nej v budúcnosti pracovala od začiatku. Pýtaš sa ako na to? Všetko sa dá, pokiaľ sa chce a podobne je to aj v tomto smere.

Ako teda budovať dôveru vo vzťahu?

Komunikácia a dôvera idú ruka v ruke

Otvorená komunikácia je základom každého jedného partnerského zväzku. Je naozaj veľmi dôležité, aby ste o sebe vedeli všetky veci zo svojej minulosti, pretože aj na nej sa buduje dôvera. Áno, aj tie menej príjemné situácie je dôležité povedať a stavať na nich.

Je dobré, ak partneri navzájom vedia aj o tom, čo im v minulosti ublížilo alebo zranilo. Preto veľa a úprimne komunikujte v každom smere, či už tom viac alebo menej pozitívnom.

Priatelia a okolie

Aj tento bod je dôležitý a to aj napriek tomu, že sa na prvý pohľad nezdá. Poznajte medzi sebou svojich blízkych priateľov a známych. Budete tak navzájom vedieť, s akými ľuďmi trávi čas vaša polovička, ak nie ste spolu. Nie, nie je to o žiadnom kontrolovaní sa navzájom, ale práve o dôvere.

Voľný čas

Plánujte vo svojom voľnom čase spoločné aktivity, no nezabúdajte aj na to, že každý z vás potrebuje i vlastný priestor. Nie je na tom absolútne nič zlé, preto by ste si ho mali dopriať navzájom. Aj tento bod má veľký súvis práve s vyššie spomenutými.

Je ako o komunikácii, tak i o tom, že viete ako a s kým trávi partner svoj voľný čas. Ak už trávite čas spoločne, doprajte si ho naplno so všetkým, čo k tomu patrí.

Stanovenie si hraníc a dôvera spolu úzko súvisia

Kde nie sú hranice, tam nie sú pravidlá. Určite si ich a navzájom ich rešpektujte. Aj o tom je dôvera. Pokiaľ tomu tak nebude, žiadnemu vzťahu to neprospeje. Práve naopak, bude sa uberať presne tým smerom, ktorým nemá.

Dôvera vo vzťahu sa buduje naozaj len postupne a vyžaduje si zároveň aj čas. Len ten ti ukáže, či tvoj partnerský zväzok bude práve o nej alebo o niečom, čo by si opäť nerada zažila. Ak vnímaš, že sa neuberá na to správne miesto, neinvestuj ho do človeka, s ktorým o spomínanej dôvere nebude. Ako s tým naložiť už vieš určite aj sama.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieDating