Instagram/pamela_rf

Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Rozhodla si sa vydať cestou zdravého životného štýlu? Určite nemusíš držať žiadne diéty, to by mohlo priniesť koniec-koncov opačný efekt. Dôležitý je pohyb a vyvážená strava. Ak by si tomu chcela nejak dopomôcť, máme pre teba 4 efektívne tipy na rýchlejšie spaľovanie tukov.

Prvé a zásadné odporúčanie znie, že nasledujúce tipy skutočne fungujú, no mali by sa stať súčasťou tvojho života, nie iba chvíľkovou záležitosťou. Stačí radu premeniť na zvyk a zvyšok už pôjde (skoro) sám.

Jedz, naozaj sa najedz

Potrebuješ minimálne raňajky, obed a večeru. Ešte lepšie je, ak máš aj desiatu a olovrant. Prípadne aj druhú večeru, ak chodíš spať neskoro. Pravidelný príjem potravy udržuje metabolizmus v chode, a to je pre spaľovanie tukov veľmi dôležité.

Samozrejme, pri pravidelnom jedení nepotrebuješ obrovské porcie. Môžeš si občas dovoliť aj zhrešiť – dopriať si sladkosť či mastnejšie mäso. Ak to nepreženieš s množstvom, organizmus si s tým hravo poradí. Naopak, čím viac si budeš niečo odopierať, tým viac toho zješ v momente, keď si už nezvládneš povedať nie.

Dodržuj pitný režim

V prvom rade vodu. Z vodovodu alebo mineralizovanú, ideálne bez bubliniek alebo iba s malým množstvom. Čím viac bubliniek, tým kyslejšie prostredie sa vytvára, čo neprospieva ani zubom, ani tráveniu. Určite netreba spomínať, že sladené nápoje obsahujú skutočne veľa cukru. Vhodnými nápojmi sú taktiež čaj a káva. Aj kvôli kofeínu.

Kofeín náš každodenný

Napriek tomu, že vedecké štúdie opakovane potvrdzujú zdravotnú prospešnosť kávy, reči o nebezpečnej závislosti od kofeínu neutíchajú. Netreba sa ničoho obávať, pokiaľ kávu nepiješ na hektolitre a na prázdny žalúdok.

Naopak, využi potenciál kofeínu na maximum, aby pomohol pri odbúravaní tuku. „Kofeín sa do kávy uvoľňuje ako jedna z posledných látok, takže ak si chcete dopriať poriadny kofeínový booster, dajte si namiesto malého espressa kávu, ktorá sa dlhšie filtrovala, napríklad lungo alebo za studena filtrovanú kávu,“ odporúča znalkyňa kávy a baristka Monika Matúšová z pražiarne Zlaté Zrnko.

Kofeín si sám osebe s tukom neporadí, ale pomáha udržiavať metabolizmus v chode, a to je pre neukladanie a odbúravanie lipidov dôležité. „Povzbudzujúci účinok kofeínu sa dá využiť aj pri športovej aktivite. Nie náhodou si športovci dávajú pred tréningom zelený čaj alebo šálku kávy,“ hovorí Matúšová.

Naštartuj metabolizmus svižnou chôdzou

Pokiaľ bude kalorický príjem vyšší ako výdaj, s tukom na tele to veru pohne, ale opačným smerom. Zároveň však platí, že to netreba preháňať ani so športom. Počas intenzívnej kardio aktivity sa človek určite spotí, čo nie je zlé, posilní si aj srdce a môže sa mu zväčšiť kapacita pľúc, ale telo pritom využije hlavne cukry. Tukových zásob sa takmer nedotkne.

Naopak, tie sa spaľujú pri pomalšej, ale dlhšej pohybovej aktivite, akou je rýchla chôdza alebo pomalý beh. Dôležitá je tiež pravidelnosť. Po raňajkách si môžeš vypiť svoju šálku kávy a vyraziť na dlhú prechádzku. To znie ako dokonalé ráno, no nie? Poteší to telo aj ducha a ukladanie tukov sa eliminuje. 

Zdroj: Tlačová správa

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieFitness