Milujem pečenie. Či už na rodinné oslavy, do školy pre radosť alebo cez víkend ku káve. Vždy pečiem ja.
Lenže ja, ako správne dievča čo cvičí a stravuje sa zdravo, chcem aj piecť zdravo. Snívam o tom, že si raz otvorím reťazec cukrární po celom Slovensku, kde sa budú podávať samé dobroty.
Ale predsa niekde musím začať nie? Osemnásteho decembra som povedala mame: „Mami, tento rok žiadna biela múka, stužený tuk a biely cukor. Tento rok pečiem ja.“
Receptov, ktorých som našla, bolo veľa. Niektoré som použila klasické a nahradila zdravšími surovinami a niektoré som si dotvorila podľa seba.
Tu vám prinášam tri najobľúbenejšie recepty týchto Vianoc:
Zdroj: tumblr.com
Medovníčky
120g mletých lieskových (vlašských) orechov
120g ovsenej múky
200g špaldovej múky
120g medu
3 vajíčka
½ prášku do pečiva
Škorica, korenie na perníky, vanilková aróma, kakao
Všetky suroviny spolu zmiešame, zabalíme do potravinárskej fólie a dáme minimálne na hodinu do chladničky. Po uplynutí času rozvaľkáme na doske 0,5cm a vykrajujeme medovníčky. Pečieme pri 190◦C cca 8-9 minút.
Zdroj: tumblr.com
Linecké pečivo
300g špaldovej múky
200g kokosového tuku
100g kokosového (ovocného, trstinového) cukru
1 vajíčko
Všetky suroviny opäť zmiešame, odložíme na noc do misky na chladné miesto a na druhý deň vykrajujeme kolieska, pečieme do zlatista a zlepujeme domácim džemom.
Raw guličky
2 šálky kokosu + na obalenie
1 šálka datlí bez kôstky
1 lyžica medu
Trochu vody
Kokos si pomelieme na jemnú múku, ďalej si rozmixujeme ďatle. Do vzniknutej zmesi pridáme kokos, med a trochu vody. Rukou tvarujeme guličky, ktoré obaľujeme v kokose. Ak chcete recept ozvláštniť, stačí pridať do vzniknutej hmoty nasekané oriešky, sušené hrozienka, kakao, škoricu …
Zdroj: tumblr.com