Photo by Allan Filipe Santos Dias on Unsplash

Aj keď je téma nevery pre mnohé páry to najťažšie, čím si môžu prejsť, naozaj sa dá aj cez takéto sklamanie preniesť a vo vzťahu pokračovať. Ak sú si obaja svojím vzťahom istí a chcú v ňom pokračovať, bude to chcieť veľa práce z oboch strán.

Dôvody na neveru môžu byť rôzne od egoistického partnera cez problémy v súčasnom vzťahu, ktoré si jeden z dvojice takto vyventiluje. A niekedy je to naozaj len chvíľková a jednorázová slabosť, ktorú bude navždy ľutovať. A to môže zavážiť pri rozhodnutí, či si druhú šancu zaslúži. Vzťah bude zložitejší a dôvera už nebude znamenať to, čo predtým, ale s veľkou trpezlivosťou a láskou sa cez to raz dá preniesť.

Prvou vecou je uvedomenie si faktu, že partner s tou druhou osobou nikdy nemal v pláne nejaký vzťah. Išlo len o fyzický jednorázový akt, bez hlbších emócií. A aj keď to neznie dobre, je to posolstvom nádeje. Ďalej je dôležité uvedomiť si aj to, že všetko sa deje z určitého dôvodu. V tomto prípade to netreba brať ako výhovorku, ale dôležitú informáciu, ktorá vás posunie k vyriešeniu problému. Preto sa treba úprimne porozprávať o tom, čo neverníka k tomu viedlo – chýba mu niečo vo vašom intímnom vzťahu? Chcel utiecť od nejakých vašich problémov? Je s niečím nespokojný?

Aby si znova získal tvoju dôveru, musí sa vyhnúť akémukoľvek kontaktu s osobou, s ktorou podviedol, a zaviazať sa k úplnej transparentnosti voči tebe. Musí však prevziať zodpovednosť za to, ako sa rozhodol riešiť svoje myšlienky, pocity či potreby. A bude musieť byť milujúci a veľmi trpezlivý, kým si znova nájde cestu k tvojmu srdcu. Ty budeš musieť byť tiež veľmi úprimná – vo svojich názoroch i pocitoch. Nezáleží na tom, ako veľmi sa hneváš, tvojím cieľom by nemal byť trest ani odplata. Pomsta bude len výsledkom hnevu, a nakoniec sa budeš cítiť sama vinná.

Ak chcete váš vzťah zachrániť, úprimne si odpovedzte na otázky ako: Už je po tej „záležitosti“ alebo sa to ešte môže stať? Skutočne to ľutuje? Chcete skutočne obaja byť spolu? A aký bol skutočný dôvod nevery? Ak sa rozhodnete ísť ďalej a prídete na to, čo sa vo vašom vzťahu môže na základe tejto skúsenosti zmeniť, je to všetko už len na vás. Buďte k sebe úprimní – na rovinu si povedzte, čo vás vo vzťahu trápi, čo by ste chceli zmeniť a začnite na tom SPOLU pracovať. Komunikácia a kompromisy budú v tomto bode veľmi dôležité. A po tejto skúške môže prísť nová etapa nádherného vzťahu.

 

Zdroj: yourtango.com

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieDating