majabozovicstudio.com

Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Fashion LIVE! je módne podujatie, ktoré už po šiestykrát prinesie to najlepšie zo slovenskej a zahraničnej módy do Bratislavy. Pripravili sme pre teba rozhovor s úspešnou módnou návrhárkou Majou Božovič, na ktorej kolekciu sa na tomto skvelom podujatí rozhodne tešíme.

Ahoj Maja, ako by si na začiatok opísala samu seba?

Nerada opisujem samu seba, pretože je to vtedy veľmi subjektívne.

Čítala som, že pochádzaš zo Srbska, ale študovala si na VŠVU odevný dizajn. Taktiež si prezradila, že štúdium na Slovensku bola náhoda. Ako to teda v skutočnosti je a ako si sa dostala na Slovensko?

Narodila som sa a vyrástla som v Srbsku a ďalej som pokračovala štúdium na Vysokej škole výtvarných umení. Po prijatí som si povedala, že to idem vyskúšať a sama som sa s dvoma kuframi vybrala na Slovensko. Dodnes žijem v Bratislave a po rokoch pracovných skúseností som sa rozhodla pokračovať vo vzdelaní na doktorandskom štúdiu, taktiež na VŠMU.

Zobraziť celú galériu (3)
zdroj: majabozovicstudio.com

Vo svojej tvorbe sa riadiš heslom „upcycle and recycle“. Kedy si začala vnímať to, že fast fashion je skutočné zlo a treba preferovať kvalitu nad kvantitou?

Skutočné zlo je až príliš silné slovo. Z môjho pohľadu je fast fashion skôr taký neudržateľný trend v dnešnej dobe. Vnímanie, že treba preferovať kvalitu nad kvantitou mám už dlhé roky. Keď nakupujem, a to nie len oblečenie, tak mi záleží na tom, aby produkt bol trvácny, musí mať etické, morálne, praktické a remeselné hodnoty. Cenou sa neriadim, lebo to nemá zmysel kúpiť si niečo, čo sa rýchlo rozpadne a je produkované ľuďmi, ktorí majú zlé pracovné podmienky, a navyše, keď je materiál nekvalitný a štýlovo a proporčne vôbec nesedí alebo v prípade jedla vôbec nechutí, nekupujem to. Dávam si pozor na veci, do ktorých investujem peniaze, bez ohľadu na to, či produkt stojí veľa alebo málo.

Ako si sa dostala k módnemu návrhárstvu? Bolo tvojim snom stať sa módnou návrhárkou už v detstve alebo si túžila po úplne inej profesii?

Už ako dieťa som túžila byť návrhárom, umenie ma vždy silno priťahovalo. Zo začiatku som navrhovala interiérový a odevný dizajn, ale nakoniec vyhral odevný.

 Čo považuješ za svoj najväčší úspech?

Takmer všetko, lebo všetky skúsenosti pre mňa boli ako taká retiazka. Každý neúspech ma nakopol a dodal mi potrebnú energiu a motiváciu, aby som ďalej pracovala, nevzdávala sa a hľadala správne riešenie.

Zobraziť celú galériu (3)
zdroj: majabozovicstudio.com

Máš nejaké sny, o ktorých si myslíš, že by sa mohli stať skutočnosťou?

Rada by som si založila malú rodinnú firmu, kde bude malý, ale silný tím odborníkov odevného udržateľného priemyslu. Budeme tvoriť spoločne fantastické návrhy, ktoré majú príbeh, kvalitu, estetiku a sú dedičné.

Ako by si opísala svoju tvorbu a kolekcie, ktoré vytváraš?

Svoju tvorbu by som jednoznačne opísala ako hravú, uvoľnenú, asymetrickú avantgardnú kreáciu, ktorá častokrát v sebe nesie príbeh sociálnych tém. Svoju tvorbu teraz robím len v udržateľnom smere. Rada si potrpím na fajnových krajčírskych detailoch, štruktúrach v materiáloch a dokonca i na zvukoch, ktoré látka vydáva pri pohybe.

Keďže sa venuješ móde, môžeš o sebe povedať, že si nákupná maniačka, alebo nosíš len tie kúsky, ktoré si vyrobila ty?

Nie som nákupná maniačka, nemám potrebu mať každé dva mesiace niečo nové v šatníku. Čím ďalej, tým viac nosím svoje veci, čo je fajn, lebo tak ich vlastne aj testujem. 🙂

Zobraziť celú galériu (3)
zdroj: majabozovicstudio.com

Aký je tvoj vzťah k móde a ako vnímaš módu?

Módu vnímam ako umelecko-komerčné médium, ktoré je vždy živé, veľa hovorí o tom, kto sme a v akej dobe žijeme. Módu nevnímam ako kusy a handry, ktoré slúžia na promenádu. Móda je pre mňa ideálnym spojením dizajnérov, remeselníkov, krajčírov, choreografov, hudobníkov, make-up artistov, scénografov a iných umelcov.

Na čo sa môžeme tešiť na Fashion LIVE! v rámci tvojej kolekcie?

Takmer na všetko! 🙂 V tejto kolekcii som sa hrala s odevom, ktorá vzniká bez odpadkov. V rámci tejto kolekcie mám úžasnú možnosť spolupracovať s felt makerom Olgou, ktorá tvorí pod dielňou D´art. Taktiež sa môžete tešiť na šperky textilnej výtvarníčky Henriety Kurčíkovej.

Viac o Majinej tvorbe nájdeš na www.majabozovicstudio.com

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieRozhovory