unsplash.com

Na nasledujúce riadky som zbierala odvahu niekoľko dní. Nerobím to preto, aby ma všetci ľutovali. To nepotrebujem. Robím to kvôli ľuďom, ktorí majú podobné problémy ako ja a boja sa s tým niečo urobiť.

Sú dni, keď je všetko v poriadku a myslím si, že sa vlastne nič nedeje a som silná žena, ktorá všetko zvládne a nič ju nezastaví. Potom prídu dni, kedy je všetko čierne a neviem sa tešiť z ničoho a z nikoho. Keď ma bolí žiť, vstať z postele, plačem tak, že sa nedokážem nadýchnuť alebo prídu dni, kedy cítim neskutočnú úzkosť a neviem čo so sebou.

Za posledný polrok sa môj stav rapídne zhoršil. To, že niečo naozaj nie je v poriadku ma utvrdila moja nočná návšteva pohotovosti. Nemohla som zaspať, cítila som obrovskú úzkosť a mala som pocit, že sa zbláznim. Bola som na internáte. Mama sadla o druhej ráno do auta a letela za mnou. Týždeň na to som navštívila psychiatra – už druhýkrát v živote a dal mi lieky. Nanešťastie mi nesadli a po chvíľke zlepšenia sa môj stav opäť zhoršil.

Nezvládala som chodiť do práce ani do školy. Momentálne ležím už šiesty týždeň v nemocnici s úzkosťami a depresiami. Najskôr sa mi šesť týždňov zdalo príliš dlho, ale ubehlo mi to rýchlo a tento týždeň je môj posledný tu. Môžem úprimne povedať, že pobyt na psychiatrii mi neskutočne pomohol a ešte pomáha vo viacerých veciach. Po ukončení pobytu budem v terapiách pokračovať aj doma s odbornou psychoterapeutkou.

Ak máš aj Ty problémy podobného charakteru ako ja, neboj sa niečo s tým urobiť. Ak sa hanbíš priznať to okoliu, aspoň sama vyhľadaj odbornú pomoc. Či už sa s tým zveríš obvodnému lekárovi, psychológovi alebo psychiatrovi. Ale prosím neignoruj to, ani sa to nesnaž v sebe potlačiť a čakať kým to prejde samo. Nechaj si pomôcť od odborníka. Návšteva psychiatra NIE JE hanba. Je to lekár pre dušu. Nenechaj to zájsť ďaleko. Tieto veci nie sú hanba a nie je v poriadku cítiť sa zle.

zdroj: unsplash.com

Píšem toto celé preto, aby si vedela, že v tom nie si sama. Ak máš pri sebe správnych ľudí, budú Ťa rešpektovať a podporovať. Týmto článkom riskujem, že sa niektorí ľudia na mňa možno začnú pozerať inak, ale úprimne, takí mi môžu byť ukradnutí. A rovnako ako mne, tak aj Tebe. Pretože kto nepochopí, že potrebuješ vyliečiť svoju dušu, ten Ti za tvoju pozornosť a strach z jeho reakcie nestojí. V mojom okolí sa dokonca udialo to, že mi napísalo veľa ľudí, ako mi držia palce a podporujú ma.

Ak aj sama problémy nemáš, ale poznáš niekoho, kto také má, snaž sa mu pomôcť. Vyhľadaj si články o depresiách a úzkostiach. Hlavne pre nich buď oporou. Osobnosť človeka s depresiou sa nemení. Je iba potlačená a zastretá bolesťou jeho duše. Ale ako odkvitol, dokáže opäť vykvitnúť.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieLife