unsplash.com

Pamätáš, ako si kedysi verila na princa na bielom koni?

Mysliac si, že príde niekto, kto ťa zachráni.

Niekto, kto poskladá všetky kúsky tvojho sveta dokopy.

A jeho hlavnou úlohou bude urobiť ťa šťastnou…

Deti zvyknú veriť rôznym nezmyslom. Aj my sme verili. Verili sme veciam, o ktorých sme si mysleli, že sú správne a pravdivé, a nakoniec sa ukázalo, že to vôbec nie je tak. Odraz sveta, ktorý nám dávali rozprávky nás vedel neskôr pekne zmiasť. Pravda nie vždy zvíťazí. Spravodlivosť je veľmi diskutabilná a láska asi nakoniec nezachráni svet. Aspoň nie ten tvoj.

Niektoré vzťahy nás možno ranili viac ako by sme chceli. Zanechali v nás stopy, vďaka ktorým to majú všetci nasledujúci partneri oveľa ťažšie. Našu nádej a dôveru, ktorej sme mali kedysi na rozdávanie, pomaly ale iste povykrádali všetky tie ropuchy, ktoré sme museli pobozkať, aby sme zistili, že to nie je to pravé. A my sme zakaždým priložili ďalší kameň na vežu, cez ktorú sa bude musieť prebiť ten dobrý, čestný a statočný „princ“. A keby len to. Plachty sme vyhodili z okna von, ba dokonca sme si ostrihali vlasy, aby sme mu nemali čo hodiť na šplhanie. Jednoducho sa snažíme zbúrať všetky možné cesty k nášmu srdcu.  Vlastne, už ani nečakáme vo veži na to, kým nás niekto zachráni. Rozhodli sme sa zobrať život do vlastných rúk.

pexels.com

Namiesto preberania šošovice a vyčkávania na dovolenie, od ani neviem koho, sme si skrotili svojho vlastného koňa, nasadli naň a rozbehli sa naprieč životu. Zobrali osud do vlastných rúk a začali robiť rozhodnutia, na ktorých skutočne záleží. Opustili sme štyri múry, ktoré nám bránili vzlietnuť a rozhodli sa premeniť všetky sny na realitu. Dnes už vieme, že pre to, aby sme dosiahli, čo chceme, nestačí čakať a snívať. Učíme sa každým dňom, ako nespadnúť, a keby aj, už vieme ako vstať a cválať ďalej. Naučili sme sa šermovať a už sa vieme aj brániť. Učíme sa rozoznať, ktoré jablko je otrávené, a ktoré si môžeme dať. Nedovolíme, aby nám niekto zakázal vstúpiť do trinástej komnaty a celú ju prebádať.

No aj napriek tomu vždy veríme v šťastné konce.

Veríme, že dobro nakoniec zvíťazí a láska si k nám cestu nájde.

…len to bude mať omnoho ťažšie.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieDating