Ako jesť viac zeleniny
Unsplash/Nadine Primeau, Pexels/Sacha Moreau

Leto je ideálnym obdobím na to, ako sa naučiť jesť viac zeleniny. Z každej strany ťa obklopujú čerstvé plody. Zelenina je jednou z kľúčových zložiek zdravej stravy, pretože poskytuje množstvo dôležitých živín, vitamínov a minerálov. Vieš, ako ju zamaskovať do svojho jedálnička?

Máme pre teba pár tipov, ktoré ti pomôžu využiť zeleninu naplno a urobiť z nej významnú časť svojho jedálnička. Naozaj sa jej nemusíš obávať, skôr jej daj šancu. Niekedy stačí ochutnať iné jedlo a uvidíš, že ti jednotlivé druhy budú chutiť viac.

Nakupuj na trhoch

Počas letných mesiacov býva dostupnosť čerstvej zeleniny výrazne vyššia. Vyhni sa preplneným supermarketom a radšej navštív miestne trhy. Tam nájdeš široký výber sezónnych druhov, ktoré sú čerstvé, chutné a plné živín. Podporíš tak aj miestnych pestovateľov a získaš kvalitné produkty, ktoré chutia oveľa lepšie.

ovocie a zelenina
zdroj: Unsplash/louishansel

Experimentuj s rôznymi druhmi

Nemusíš sa obmedzovať na známe druhy zeleniny, ako sú paradajky, uhorky a zemiaky. Počas leta máš príležitosť ochutnať množstvo iných zaujímavých druhov, napríklad cuketu, baklažány, rôzne druhy šalátov, čerstvé bylinky a mnoho ďalších. Objavuj nové chute, ktoré ťa možno prekvapia.

Vytvor si farebný jedálniček

Jedz zeleninu rôznych farieb, pretože každá farba má odlišný obsah živín. Zelená zelenina, ako špenát a brokolica, obsahuje veľa vlákniny a železa. Červená (napríklad paradajky a červená paprika) obsahuje lykopén, silný antioxidant.

Žltá a oranžová zelenina, ako mrkva a tekvica, je bohatá na vitamín C a betakarotén. Striedaj tieto farby na svojom tanieri a vytvor si tak zdravý a pestrofarebný jedálniček.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Fitness