Čo nevidieť tu máme Mikuláša, preto by si mala premýšľať nad tým, ako tento rok prekvapíš svojho drahého. Zabudni na klišé mikulášske balíčky plné nezdravých sladkostí. Maškrtiť sa dá predsa aj zdravo.
Nakúpiť sladkosti vie každý. Ak mu ale niečo vlastnoručne napečieš, uvidíš, že z teba bude hotový a bude ťa zbožňovať ešte viac. Navyše, tieto koláčiky sú jednoduché aj na prípravu. Vybrali sme pre teba tri recepty, ktoré pripravila Andrea Šírová, sú inšpirované prichádzajúcimi Vianocami, takže veríme, že si tvoj priateľ na nich pochutí.
Santa´s hat
Výborný kokosovo-vanilkový cheesecake v tvare Santovej čiapky. 🙂 Vynikajúci a chutný koláčik, ktorý si môžeš pripraviť na viacero spôsobov. Môžeš ho upiecť v kruhovej forme a vyrezať kruhy, kde okrajové časti využiješ do dezertu v pohárikoch, prípadne v štvorcovej forme a koláčik nakrájať na kocky, čím využiješ každý kúsok. Vďaka jahode a šľahačke vytvoríš pravý vianočný koláčik.
Na korpus budeš potrebovať:
- 50g pomletých ovsených vločiek
- 20g strúhaného kokosu
- 30g čokoládového proteínu (alebo pudingového prášku)
- 1 vajce
- 100ml Barebells milkshaku
- 10g kakaa
- sladidlo, aké preferuješ (flavdrops, brezový cukor, erytritol)
Na vrchnú časť budeš potrebovať:
- 2 nízkotučné tvarohy
- 40g vanilkového proteínu (môžete vynechať, ak nemáte)
- 2 vajcia
- 25g strúhaný kokos
- 100ml vanilkového Barebells milkshaku
- sladidlo, aké preferuješ (flavdrops, brezový cukor, erytritol)
Na ozdobu si ešte priprav jahody a šľahačku.
POSTUP:
Pomelieme si ovsené vločky a zmiešame s ostatnými surovinami na korpus, dáme do cca 20 cm formy na pečenie (aj s papierom na pečenie) a pečieme približne 10 minút. Zmiešame všetky suroviny na vrchnú časť a nalejeme na predpečený korpus, pečieme ešte cca ďalších 30-40 minút (stred sa ešte môže mierne triasť, prípadne sa lesknúť, on ešte stuhne po vychladnutí). Necháme ho vychladnúť pri otvorených dvierkach v rúre, potom pri izbovej teplote a až potom v chladničke – aby nepopukal.
Z upečeného cheesecaku som vykrajovačkou na linecké koláčiky vykrojila kruhovité „čiapočky“. Avšak vznikne veľa „odpadu“, ktorého je škoda. Dá sa navrstviť do ozdobných pohárov, ak však chceš využiť každý kúsok koláčiku, odporúčam ho piecť v štvorcovej forme a nakrájať ho na pravidelné kocky.
Ozdobíme šľahačkou a jahodou, prípadne práškovým cukrom na efekt „snehu“.
Perníkoví sobíci
Veľmi jednoduchý perník, ktorý je vláčny vďaka banánom a keď sa trochu pohráš so zdobením, vzniknú ti títo milí sobíci.
Na prípravu budeš potrebovať:
- 3 stredne veľké banány (ideálne prezretejšie)
- 100g pomletých ovsených vločiek
- 15g kakaa
- 3 vajcia
- 30g čokoládového proteínu (alebo pudingového prášku)
- 1 kypriaci prášok do pečenia
- 100ml čokoládového Barebells Milkshaku
- perníkové korenie, škorica, sladidlo
POSTUP:
Najprv si pomelieme ovsené vločky, následne do mixéra pridáme banány, žĺtka, Milkshake, kakao, proteín a korenie, škoricu, sladidlo. Bielka vyšľaháme do tuhého snehu a opatrne ich primiešame do cesta, pridáme kypriaci prášok. Pečieme v 24 x 24 cm forme na pečenie cca 35 minút na horný a dolný ohrev na 180 stupňov.
Ozdobíme praclíkmi, čokoládkou a lentilkou, ale budú výborné aj keď sa len polejú čokoládou.
Milionárske rezy
Na korpus budeš potrebovať:
- 30 g kokosovej múky
- 70 g ovsenej múky
- 25 g vanilkového proteínu
- 40 g masla
- 50 g medu
Na karamel budeš potrebovať:
- 120 g kokosového mlieka (tuhá časť z konzervy)
- 60 g trstinového cukru
- 50 g kešu masla
- 1 Barebells tyčinka
Na čokoládovú vrstvu:
- 100 g čokolády na varenie
- 120 g kokosového mlieka (tuhá časť z konzervy)
POSTUP:
Deň pred prípravou koláčiku dáme konzervu kokosového mlieka do chladničky (oddelí sa nám tuhá a tekutá zložka).
Na druhý deň si najskôr pripravíme korpus, zmiešaním kokosovej a ovsenej múky, proteínu, medu a roztopeného masla. Vzniknuté cesto vtlačíme do plechu s rozmerom 20 x 20 cm, vystlaného papierom na pečenie. Korpus pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180°C 6-8 minút dozlatista.
Následne sa pustíme do prípravy karamelu. Tuhú časť kokosového mlieka a cukor za stáleho miešania roztopíme v menšom hrnci. Keď je zmes jednotná, karamel odstavíme z plameňa a vmiešame doň kešu maslo. Na čiastočne vychladnutý korpus rozložíme Barebells tyčinku nakrájanú na tenké kúsky. Navrch nalejeme sčasti vychladnutý karamel a rovnomerne ho rozotrieme.
Koláč následne odložíme do chladničky stuhnúť aspoň na hodinu. Na prípravu čokoládovej vrstvy necháme zovrieť tuhú časť kokosového mlieka a zalejeme ním na kúsky nalámanú čokoládu. Necháme ju cca 2 minútky rozpustiť a potom ju vymiešame dohladka. Čokoládový krém nalejeme na stuhnutú karamelovú vrstvu a koláč necháme opäť stuhnúť v chladničke, ideálne aspoň 3-4 hodiny. Následne ho nakrájame na kocky a podávame.
NUTRIČNÉ INFORMÁCIE:
Na 1 kúsok, celý koláč nakrájame na 16 kúskov.
- Kalórie: 158
- Bielkoviny: 5 g
- Sacharidy: 13 g
- Tuky: 10 g