Vedela si, že to, čo (ne)zješ, má vplyv na tvoje milovanie? Takáto strava pomáha
DatingMožností, ako si užiť milovanie, je hneď niekoľko. V prvom rade by si mala byť s niekým, komu naozaj dôveruješ a na koho sa môžeš spoľahnúť. Medzi vami by mala vládnuť otvorenosť, aby ste mohli hovoriť o tom, čo vám robí dobre a čo by ste chceli vyskúšať. A potom môžete praktizovať ešte jeden trik, s ktorým prišla nórska štúdia.
Ide podľa teba dokopy milovanie a jedlo? Určite si povieš, že s plným žalúdkom si to predstaviť nevieš, no nemala by si to zatracovať príliš rýchlo. Spomínaná štúdia hovorí práve o vplyve jedla a sýtosti na to, ako veľmi si budeš užívať dotyky. Dôvodom je, že ľudský mozog sa aktivuje po jedle. Dôležitú úlohu tu zohráva ghrelín, teda hormón hladu. Ten sa okrem stimulácie chuti do jedla podieľa aj na vnímaní medziľudského potešenia.
Výskumníci v Osle vykonali experiment, ktorého sa zúčastnilo 67 nórskych mužov a žien. Podľa výsledkov má črevný hormón ghrelín naozaj dôležitú úlohu. Ak máme prázdny žalúdok, hormón obráti našu pozornosť na hľadanie potravy a potlačí vnímanie iných odmien, ako je napríklad vnímanie potešenia, teda aj dotykov.
Ako prebiehal experiment?
Experiment trval dva dni. Počas prvého dňa prišli dobrovoľníci po šiestich hodinách pôstu a dostali najesť. Nasledovali dotyky vrátane šteklenia rôznymi technikami. Počas týchto testov vedci skenovali mozgy účastníkov pomocou funkčnej magnetickej rezonancie. Následne boli požiadaní, aby ohodnotili ako im boli dotyky príjemné.
Na druhý deň boli účastníci tiež vystavení pôstu po dobu 6 hodín, avšak po príchode nedostali žiadne jedlo. Magnetická rezonancia odhalila vyššie hladiny ghrelínu, a dobrovoľníci tiež hlásili nižšiu úroveň potešenia z dotyku.
„Všetky dotyky boli hodnotené ako menej príjemné, keď účastníci nejedli. Je to preto, že ľudia boli rozptyľovaní interoceptívnymi pocitmi súvisiacimi s hladom spôsobenými prázdnym žalúdkom. Výsledky ukazujú, že ghrelín, okrem svojej primárnej úlohy hormónu stimulujúceho chuť do jedla, sa podieľa aj na pripisovaní hodnoty spoločenským odmenám, medzi ktoré patrí i dotyk,“ hovorí výskumný tím vedený Daniellou Pfabiganovou.
Ktoré jedlá sú odporúčané a ktorým by si sa mala vyhnúť?
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.