Čo je v móde v príchutiach?
S meniacimi sa ročnými obdobiami sa mení aj charakter dezertov. Letné mesiace prinášajú ľahké ovocné kombinácie, zatiaľ čo jeseň a zima patria čokoládovým a karamelovým variáciám. Absolútnym trendom je spojenie pistácií s malinami.
„Samozrejme, pre každé obdobie platí, že sú v obľube iné dezerty. U nás je to tak, že pre teplejšie mesiace sú v obľube ľahučké ovocné dezerty, svieže príchute. Pre chladnejšie obdobia zase čokoládové a karamelové dezerty. Čo sa týka surovín, pár rokov dozadu bol veľký hit slaný karamel, Lotus. Teraz sú ešte stále v kurze pistácie, ideálne v kombinácii s malinami,“ opisuje cukrárka.
La Patisserka sa snaží hlavne o to, aby trendy neovplyvnili kvalitu výrobkov. Cukrárky rady experimentujú a skúšajú nové veci, ale vždy dodržiavajú overené postupy a používajú kvalitné suroviny.
„V poslednej dobe sociálne siete ovládla mánia dubajskej čokolády. Tiež sme si vytvorili vlastnú verziu, ktorá sa tešila veľkej obľube. Rovnako to bolo v prípade Crumbl Cookies. Ak je však v móde niečo, s čím nie sme stotožnené, nejdeme do toho. To platí aj prípade svadobného sortimentu. Vieme, čo spolu ladí a keď prídu snúbenci, radi im poradíme, ale rešpektujeme aj ich preferencie,“ uvádza Veronika.
Tematické dezerty
Dajú sa teda objednať tematické torty a dezerty (napríklad typické pre určitú krajinu, exotické, vegetariánske)? Nie je totiž prekvapením, že rôzne kultúry sa nielen na Slovensku miešajú. Svadobčania by teda radi na svoje stoly priniesli aj domáce jedlá.
„Rôzne krajiny majú svoje typické jedlá, a to platí aj pre dezerty. Hoci je pravda, že na Slovensku sme sa veľmi posunuli, čo sa dezertov týka a slovo makronky už nie je nikomu cudzie, stále platí, že iný kraj, iný mrav,“ vysvetľuje nám Veronika Gally.
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
„Napríklad, ak máme niekoho zo snúbencov z Francúzska, Croquembouche, teda veža z Profiteroliek, určite nesmie chýbať. Čo sa týka vegetariánstva, v cukrárčine s tým problém nie je, avšak, my do styku prichádzame skôr s intoleranciami či vegánskou kultúrou,“ pokračuje.
Svadobné trendy stavajú na kvalite a originalite
Tradičné stoly plné koláčov ustupujú do úzadia. Nahrádza ich moderný koncept candy barov, ktoré stavajú na jednoduchosti a premyslenej kompozícii.
„Zvyčajne nás oslovujú s dopytom po svadobnej torte a candy bare. Vieme zabezpečiť aj dopravu, pretože prepravovať tortu vo vlastnej réžii je veľmi riskantné. Dezerty a tortu im pripravíme, bezpečne dovezieme na miesto a nainštalujeme candy bar s dezertami,“ opisuje cukrárka. Spolu s kamarátkou sa nebojí ani veľkých akcií s počtom hostí 100 a viac.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.