Recept: Sprav si Dubajskú čokoládu doma. Luxusný zážitok len v pár krokoch
Lifestyle
Existuje snáď vábivejšia kombinácia ako čokoláda a luxus? Dubajská čokoláda je niečo, čo musíš vyskúšať. Aktuálne na nás vyskakuje z každej strany a my ti dnes prezradíme spôsob, ako si kúsok Orientu vyrobiť doma.
Táto čokoláda je známa svojou jemnou textúrou, bohatou chuťou a exkluzívnymi ingredienciami, ako sú orechy, sušené ovocie či dokonca jedlé zlato.
Čo je Dubajská čokoláda a prečo je taká populárna?
Dubajská čokoláda je symbolom luxusu a exkluzivity. Pochádza z oblasti Blízkeho východu, kde je známa svojimi jedinečnými kombináciami chutí a prvotriednou kvalitou ingrediencií. Často sa v nej nachádzajú exotické prísady ako šafran, ružová voda, pistácie či datle, ktoré jej dodávajú nezameniteľný orientálny nádych. Okrem toho býva zdobená jedlým zlatom, čo ju robí mimoriadne atraktívnou pre gurmánov a milovníkov prémiových produktov.
Popularita Dubajskej čokolády vzrástla najmä vďaka sociálnym sieťam a trendu luxusných potravín. Influenceri a gurmáni ju často zaraďujú do svojich príspevkov, čím ju ešte viac zviditeľňujú. Navyše, vysoká kvalita použitých surovín a precízne spracovanie robia z tejto čokolády skutočný zážitok pre chuťové poháriky. Ak chceš ochutnať niečo výnimočné, Dubajská čokoláda je presne to, čo hľadáš.
Ako si pripraviť Dubajskú čokoládu doma
Čo budeš potrebovať?
- 200 g kvalitnej horkej čokolády (aspoň 70 % kakaa)
- 50 g bielej čokolády na dekoráciu
- 2 PL masla
- 50 g nasekaných pistácií
- 30 g kataifi cestovín
- 2 PL pistáciovej pasty
- 1 PL tahini
- Štipka soli
- 1 PL medu
- Jedlé zlato (voliteľné, na ozdobu)
Postup prípravy
- Príprava kataifi náplne – Vezmi si veľkú panvicu s vysokým okrajom. Rozpusti v nej maslo, pridaj nalámané kataifi cestoviny a smaž ich asi 10 minút dozlatista a do chrumkava. V miske zmiešaj pistáciovú pastu, tahini, med a soľ a potom pridaj opečené kataifi cestoviny.
- Príprava čokoládového obalu – Rozpusti čokoládu v mikrovlnnej rúre alebo v miske vo vodnom kúpeli, kým nie je úplne hladká. Pomocou lyžice nalej čokoládu do silikónových formičiek na čokoládu alebo iných obdĺžnikových foriem tak, aby v tenkej vrstve pokryla dno a boky formy. Prebytočnú čokoládu potom odlej. Pridaj rozdrvené pistáciové oriešky. Vlož formu s čokoládou do chladničky, aby stuhla.
- Spojenie čokolády a kataifi náplne – Vyber stuhnutú čokoládu z chladničky a rozotri na ňu kataifi zmes. Naozaj opatrne ju uhlaď stierkou. Potom na ňu nalej zvyšnú čokoládu a opäť hmotu uhalaď.
- Finálne chladenie – Vlož formy späť do chladničky, aby čokoláda úplne stuhla. Po stuhnutí vyber hotovú čokoládu z formy. Ak chceš dosiahnuť ešte efektnejší vzhľad, môžeš do formičiek pred naliatím tmavej čokolády ozdobne naliať roztopenú bielu čokoládu. Napríklad pomocou vidličky vytvoríš „pocákaný“ efekt.
Tip na záver
Ak chceš Dubajskú čokoládu posunúť ešte na vyšší level, podávaj ju s voňavým arabským čajom alebo kávou s kardamónom. Táto kombinácia ťa okamžite prenesie do luxusného sveta Orientu.
A pokiaľ máš chuť na niečo tradičnejšie, vyskúšaj TENTO recept na nadýchané šišky bez smaženia.