Photo by ArthurHidden from Freepik, instagram.com/lenivakucharka

Polievky sú veľmi podceňovaným jedlom, čo je veľkou chybou. Konzumácia polievok má totiž veľa pozitív pre náš organizmus, preto by si ich mala zaradiť do svojho jedálnička. A jeseň je na to ideálnym obdobím.

Určite si pamätáš ešte z detstva, že keď si bola chorá, mamina ti uvarila horúci silný vývar. To isté platí aj pri opici, keď si to prehnala trochu s alkoholom. Teplá polievka ťa dokáže poriadne zahriať, vďaka čomu sa hneď budeš cítiť lepšie. Okrem toho ťa dokáže aj hydratovať, takže ak piješ málo vody, zaraď do svojho jedálnička aspoň polievky.

Zeleninové polievky sú ideálne, ak chceš do svojho tela dostať dostatok vitamínov, no so zeleninou nie si až taká kamarátka. Keď sa však ukryje napríklad v krémovej polievke, nebude ti to robiť taký problém. Polievky sa zvyknú dokonca používať aj v rôznych diétach, pretože majú menej kalórií a obsahujú množstvo živín. Ak ťa teda trápia nejaké kilá navyše, začni jesť polievky. Niektoré ženy ich dokonca konzumujú ráno namiesto raňajok. 

zdroj: pexels.com

Jeseň je ideálnym obdobím, kedy by si mala začať s konzumáciou polievok. Keď je vonku chladno a sychravo, dobre ti padne, ak sa takýmto spôsobom zahreješ. A akú polievku by si si mala navariť? K jeseni neodmysliteľne patrí tekvicová či mrkvová polievka, no určite vyskúšaj aj brokolicovú, prípadne kombináciu iných druhov zelenín.

Hrachová polievka (Lenivá kuchárka)

Na prípravu budeš potrebovať:

  • 250 g žltého (lúpaného) hrachu
  • 1 ČL bravčovej masti
  • 3 väčšie zemiaky
  • 3 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1,5 l vody
  • 1 zeleninový bujón v BIO kvalite (resp. zmes korenia do polievky)
  • soľ
  • čierne korenie
  • petržlenová vňať
  • opečený chlieb

V hrnci si rozpusti bravčovú masť. Pridaj premytý hrach a pár minút opraž. Pridaj nakrájané zemiaky, mrkvu, petržlen, premiešaj a zalej horúcou vodou alebo vývarom. Zakryté var, až kým zemiaku nezmäknú. Keď sú zemiaky aj hrach mäkké, pridaj čierne korenie, soľ a môžeš aj bujón alebo polievkové korenie.

Chvíľku povar, odstav zo sporáka a rozmixuj tyčovým mixérom. Vďaka zemiakom bude mať polievka krémovú konzistenciu a nemusíš ju viac zahusťovať. Môžeš ozdobiť petržlenovou vňaťou a podávaj s chlebovými krutónmi.

View this post on Instagram

Milí gastronauti, máte nejaké rady, ako sa vystrábiť z klímového prechladnutia? Odvďačím sa novými fotkami a receptami 🙂 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Na fotke je hrachová polievočka, krémová, jemná, so štipkou tymianu a opečenými kúskami cesnakového chlebíka 🙂 Aj keď je leto, stále inklinujem k polievkam, hlavne teraz, keď má trápi spomínané ošemetné prechladnutie. A to mám v diári neúrekom povinností, ktoré zostávajú nesplnené, lebo sa mi nedá myslieť… Ale všetko je ako má byť a dobre to dopadne 🙂 Majte krásny deň!⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ Recept nájdete na mojom blogu 🙂 ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #beautifulcuisines #mycommontable #lenivakucharka #creativityfound #gatheringslikethese #thatsdarling #kinfolktable #foodandwine #wherewomencreate #healthyliving #f52grams #hautecuisines #theartofslowliving #foodfluffer #dnesjem

A post shared by Veronika Čopíková (@lenivakucharka) on

Polievka na podporu imunity

View this post on Instagram

Recept na polevku na podporu imunity 😊 ½ dýně 1 velká mrkev 3 stroužky česneku Velikost palce čerstvý curcumin Velikost palce čerstvý zázvor 1 cibule 1 plechovka kokosového mléka 1,5 hrnku zeleninového vývaru Olivový olej Malá lžička drceného koriandru Malá lžička drceného curcuminu Malá lžička kari koření Trošku čerstvé petrželky a thajské bazalky V troubě si opečeme dýni, mrkev a česnek. Mezitim si v hrnci osmažíme dozlatova nakrájenou cibulku s nastrouhaným curcuminem a zázvorem, poté přidáme koření a opečeme další dvě minuty. Do hrnce přidáme opečenou zeleninu, zeleninový vývar, sůl a pepř, a vymixujeme do hladka tyčovým mixérem. Nakonec přidáme kokosové mléko, promícháme a vaříme na mírném ohni ca 10 minut. Podávala jsem s opraženými dýnovými semínky, nasekanou petrželkou a thajskou bazalkou. @martina.kejvalova

A post shared by ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ FIT RECEPTY (@fit.recepty) on

Zdravá cuketová polievka

View this post on Instagram

Zdravá cuketová polievka od @receptynachudnutie — 🥕500 ml zeleninový vývar 🥕2 strúčiky cesnak 🥕včelí med 🥕petržlenová vňať 🥕150 ml sójové mlieko 🥕100 ml sójová smotana 🥕2 PL slnečnicový olej 🥕1 ČL citrónová šťava 🥕700 g na kocky cuketa 🥕1 ks na jemno cibuľa 🥕biele korenie 🥕morská soľ — Do hrnca daj slnečnicový olej a nechaj ho rozohriať. Po zohriatí pridaj najemno nakrájanú cibuľu. Tú popraž domäkka. — Následne pridaj cuketu, ktorú orestuješ zopár minút. — Ku cukete a cibuľke pridaj pretlačený cesnak, ktorý zalej vývarom. Polievku var na miernom ohni 10-15 minút. Cuketa musí byť mäkká. — Ak máš hotovo, do polievky pridaj sójové mlieko (alebo ryžové) a polievku rozmixuj s ponorným mixérom. — Nezabudni osoliť, okoreniť a pridať šťavu z citróna s troškou medu. — Polievku daj znova na sporák, pridaj sójovú smotanu a nechaj prejsť varom. — Polievku podávaj na tanieri spolu s posekanou petržlenovou vňaťou. —

A post shared by Zdravé fit recepty 🥑🍏🍇🍓🥞🍰 (@recepty.fitness) on

Mrkvovo-batátový krém

Brokolicovo-hrášková polievka

View this post on Instagram

Brokolicovo-hrášková polévka s křupavou cizrnou od @myhealthymoment.cz Suroviny: 1 lžíce řepkového oleje 1 cibule, nakrájená nadrobno 1 větší stroužek česneku, nakrájený nadrobno 1 brokolice, rozdělená na růžičky 1 velká brambora, oloupaná a nakrájená na kousky 300g mraženého hrášku sůl a pepř 250ml kokosového mléka v plechovce (nebo smetany) 1l zeleninového vývaru Na cizrnu: 150g cizrny lžíce olivového oleje sušený česnek, sůl Postup: V hrnci rozehřejeme olej a za občasného míchání restujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile cibule zesklovatí, přidáme česnek a restujeme zhruba další dvě minuty. Přidáme kousky nakrájené brambory a hrášek, zalijeme zeleninovým vývarem a ochutíme solí a pepřem. Polévku přivedeme k varu, teplotu stáhneme na polovinu a vaříme dokud brambory nezměknou. Přidáme růžičky brokolice a vaříme asi dalších deset minut do změknutí. Následně polévku rozmixujeme, přidáme kokosové mléko (nebo smetanu) a dle potřeby dochutíme. V mezičase si připravíme cizrnu. Cizrnu uvaříme dle návodu, smícháme s olivovým olejem, sušeným česnekem a solí a pečeme při 190 stupních asi 20-30 minut. Polévku ozdobíme trochou kokosového mléka a upečenou cizrnou a podáváme.

A post shared by ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ FIT RECEPTY (@fit.recepty) on

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life