Jarný zázrak prírody: Liečivá rastlina, ktorá prebudí telo aj myseľ k životu

Žihľava je jednou z prvých byliniek, ktoré nás na jar vítajú na lúkach a v záhradách. Hoci ju mnohí považujú za obyčajnú burinu, v skutočnosti je to silný pomocník pre naše zdravie. Zisti, prečo by žihľava mala byť súčasťou tvojich jarných wellness rituálov, ako ju správne užívať a aké skvelé recepty s ňou môžete vyskúšať.

Keď na jar prvýkrát uvidíme zelené listy žihľavy, neuvedomujeme si, aký vzácny dar príroda priniesla. Tento „burinový“ bojovník je plný zdravých látok, ktoré môžu mať priaznivý vplyv na naše telo. V tradičnej medicíne sa využívala na zlepšenie trávenia, podporu imunity, detoxikáciu a prečistenie organizmu.

Žihľava a jej účinky

Žihľava je známa svojimi protizápalovými, detoxikačnými a čistiacimi účinkami. Je bohatá na vitamíny A, C, K, minerály ako železo, vápnik, horčík a draslík, a tiež na flavonoidy, ktoré podporujú správnu funkciu ciev a zlepšujú prekrvenie.

Na jar, keď naše telo po zime potrebuje „reset“, žihľava pôsobí ako skvelý čistiaci nástroj. Pomáha odstraňovať toxíny z tela, podporuje obličky a pečeň, a zároveň zvyšuje obranyschopnosť organizmu.

Jarná žihľavová kúra

Kúra zo žihľavy je výborným spôsobom, ako na jar detoxikovať svoje telo. Odporúča sa začať s pravidelným užívaním žihľavového čaju na začiatku jari a pokračovať s ňou niekoľko týždňov. Bežná kúra trvá 3–4 týždne (zo začiatku stačí aj 14 dní), po ktorých je dobré urobiť prestávku aspoň 1–2 týždne. Tento cyklus je ideálny, aby sa telo vyčistilo, no zároveň aby sa predišlo nadmernému zaťaženiu obličiek.

Žihľavový čaj

Na prípravu čaju použi čerstvé listy alebo mladé vrcholky žihľavy. Na jednu šálku vody ti stačia približne 2 čajové lyžičky. Zalej vodou, nechajte lúhovať 5 minút a potom sceď. Takýto čaj užívaj dvakrát denne, ideálne ráno a večer. Pre lepšiu chuť a účinok ho môžeš dochutiť medom alebo citrónom.

čajové vrecúška na kruhy pod očami
zdroj: Freepik/rawpixel.com

Žihľava v kuchyni

Žihľava skvelou prísadou do mnohých jedál. Na jar, keď sú mladé listy najvýživnejšie a najjemnejšie, si ju môžeš pridať do smoothie, polievok, pripraviť si žihľavové palacinky či praženicu alebo ju len tak zmiešať s inými bylinkami v šaláte. Riaď sa nepísaným pravidlom, že kam vieš dať špenátové listy, vieš dať aj žihľavu.

Recept na žihľavovú polievku

Potrebuješ: 2 väčšie hrste čerstvých žihľavových listov, 1 cibuľu (alebo kus póru), 2 zemiaky, 1 liter zeleninového vývaru (alebo vody), soľ, korenie a olivový olej.

1. Na panvici orestuj cibuľu na olivovom oleji. Pridaj nakrájané zemiaky a zalej vývarom. Var asi 15 minút, pokým zemiaky nezmäknú.

2. Na záver pridaj žihľavu, povar ešte 3–5 minút a následne rozmixuj na hladkú polievku.

3. Osoľ, okoreň podľa chuti a podávaj s trochou smotany.

Tip: Do polievky môžeš pridať rôznu koreňovú zeleninu, prípadne použiť obľúbené korenie do krémových polievok alebo medvedí cesnak. Ako sa hovorí, fantázii sa medze nekladú.

Žihľava v kozmetike

Žihľava je skvelým pomocníkom aj pre naše vlasy. Podporuje ich rast, bráni vypadávaniu. Pravidelným používaním dokáže žihľava vrátiť vlasom prirodzený lesk, pevnosť a pružnosť. Pomáha aj vlasovej pokožke, obmedzuje vznik lupín.

Prečo mladí ľudia šedivejú?
zdroj: Pexels/Yan Krukau

Odvar zo žihľavy pre zdravé vlasy

Potrebuješ: 2 hrste čerstvej alebo 1 hrsť sušenej žihľavy, 1 liter vriacej vody

Čerstvú žihľavu nasekaj na menšie kusy. Zalej vriacou vodou a prikryté nechaj lúhovať 20 minút. Potom sceď a nechaj vychladnúť.Po každom umývaní vlasov si oplachuj vlasy týmto nálevom. Popri nalievaní na hlavu si jemne nálev vmasíruj do pokožky hlavy. Pozor však pri svetlejších vlasoch, žihľava môže spôsobiť zelenkavé sfarbenie.

Príroda nám ponúka úžasné dary na podporu zdravia a vitality. Tento jarný zázrak pomáha detoxikovať telo a posilniť imunitu. Stačí ho zaradiť do nášho života a využiť jeho účinky naplno. Ako dobre poznáte bylinky? Otestujte sa v našom kvíze.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life