Čo všetko by si mala vedieť o svadobnej hostine, jej priebehu a jedlách
LifeSvadobná hostina je po nádhernom obrade najdôležitejšia čas svadby. Má to jednoduchý dôvod, ak nebudú hostia spokojní, pokazí im to dojem z celého dňa.
Čo všetko by si mala vedieť o priebehu hostiny na svadbe vonku a vnútri?
Svadobná oslava vnútri reštaurácie
Najdôležitejšie pri pripravovaní menu je cena. Tá sa môže pohybovať približne od 50 do 100 €/osobu. Tej sumy sa nezľakni, je tvorená od predjedla až po svadobnú tortu či švédske stoly. Ušetriť sa dá tým spôsobom, že na obrad pozveš menej ľudí a tým, ktorí prídu po polnoci, budú stačiť švédske stoly (studené/teplé).
Pokiaľ máš so snúbencom nastavený nízky rozpočet, určite zabudni na otvorený bar. Radšej sa vopred každého opýtaj zvlášť, kto čo bude piť, a ponúkaj na svadbe len to.
Jedlo, ktoré si v reštaurácii spolu zvolíte, je len na vás. Môžete byť verní klasike, no taktiež sa môžete pustiť do modernejších chodov, pri ktorých musíte ale počítať s tým, že cena bude jednoznačne vyššia.
Svadobná oslava vonku na záhrade
Pri svadobnej hostine, ktorá sa bude konať vonku – či už na záhrade doma (svadby minulý rok by vedeli rozprávať) alebo na záhrade v kaštieli, musíš byť opatrná. Svadby vonku sa konajú väčšinou v lete, čiže si musíš dávať pozor na to aké jedlá tam podávaš. Nie všetko vydrží vysoké teploty.
Pokiaľ máš s priateľom svadbu doma na záhrade, jedna z možností je pripraviť hostinu za pomoci rodičov – môžete zvoliť domáce rezne, šaláty, grilované mäso so zeleninou, no taktiež nie je zlý nápad guláš, ktorý bude pripravený z domácich produktov. Tento variant je síce časovo náročný, no ušetrí vám mnoho financií. Nemusíš byť v strese ani z nápojov. Na záhradnú hostinu postačí sud piva pre chlapov a víno pre ženy.
Ako pripraviť to najlepšie svadobné menu?
Menu sa skladá tradične z predjedla, polievky, hlavného jedla a dezertu.
Predjedlo môže byť tvorené klasikou – šunkovo-syrové rolky, alebo sa môže niesť v modernejšom duchu – kačacia paštéta s opečenou bagetkou, či mozzarella s rajčinami a pečivom.
Na polievke sa nedá nič pokaziť – na výber máš slepačí alebo hovädzí vývar. Pre svadby v zime sú charakteristické krémové polievky, ktoré hostí zahrejú – mrkvová, brokolicová alebo tekvicová.
Pri hlavnom jedle existuje niekoľko variantov, ktoré sú veľmi populárne. Môžeš si zvoliť či chceš rybu so zemiakmi, alebo kuracie mäso s ryžou, alebo bravčovú panenku s pečenými zemiakmi a taktiež je skvelou voľbou kuracie mäso plnené syrom a šunkou.
Dezert sa väčšinou skladá z kávy, na ktorej sa nedá nič pokaziť a zo svadobnej torty, ktorú krájajú mladomanželia. Keďže si ju vyberajú len oni dvaja, svadobčania do toho nemôžu zasahovať a nie je veľmi na výber – korpus môže byť vanilkový alebo čokoládový, no pri krémoch je výber o čosi väčší – ovocný, orechový, maslový, čokoládový, karamelový, dochutený alkoholom alebo čerstvým ovocím.
Taktiež sú v dnešnej dobe populárne makové či mrkvové torty, alebo torta upečená ako jeden veľký veterník alebo krémeš.