Čaká ťa párty víkend? Týchto 10 potravín ťa zachráni pred krutou „opicou“
LifeBobuľové ovocie
Jahody, maliny, čučoriedky, čokoľvek, čo máš rada. Toto ovocie je plné dôležitých živín vrátane vlákniny, mangánu a vitamínov C a K. Je taktiež bohaté na vodu, vďaka čomu sa vyhneš dehydratácii. Navyše konzumácia potravín bohatých na antioxidanty, ako sú bobule, podľa Healthline chráni bunky pred poškodením spôsobeným alkoholom.
Avokádo
Avokádo obsahuje veľké množstvo mononenasýtených tukov. Preto je jednou z najlepších potravín, ktorú môžeš pred pitím zjesť. Tuky trávime omnoho pomalšie ako bielkoviny alebo sacharidy. A vďaka nim sa spomaľuje aj vstrebávanie alkoholu.
Orechy
Orechy, ale aj semienka, ako sú mandle, vlašské orechy, tekvicové a ľanové semienka, obsahujú veľa vlákniny aj bielkovín. Tie spomaľujú vyprázdňovanie žalúdka a zmierňujú tak účinky alkoholu.
Batáty
Batáty alebo aj sladké zemiaky, obsahujú množstvo draslíka, ale majú aj vysoký obsah komplexných sacharidov. Draslík pomáha vyrovnávať hladinu elektrolytov pri pití alkoholu. A komplexné sacharidy sa skladajú z väčších molekúl, ktoré sa dlhšie rozkladajú. To prispieva k zníženiu účinkov alkoholu.
Červená repa
Healthline opisuje červenú repu ako superhviezdu. Nielen vďaka jej žiarivej červenej farbe, ale taktiež veľkému obsahu antioxidantov. Ďalej na portáli spomínajú staršiu štúdiu, podľa ktorej má šťava z červenej repy ochranný účinok na pečeňové bunky a znižuje ich poškodenie.
Zdroj: Healthline