Potraviny, ktoré môžu prispievať k vzniku rakoviny: Čo by sme mali vedieť?
Life
Strava hrá kľúčovú úlohu v našom celkovom zdravotnom stave. Výber potravín, ktoré konzumujeme, ovplyvňuje nielen našu energiu a vitalitu, ale aj riziko vzniku chronických ochorení, vrátane rakoviny. Mnohé potraviny podporujú zdravie a prispievajú k prevencii rôznych ochorení.
Existujú však aj také, ktorých nadmerná alebo nesprávna konzumácia môže zvýšiť pravdepodobnosť vzniku rakovinových ochorení, čo potvrdzujú aj viaceré výskumy či IARC.
Preto ti priblížime niektoré zo skupín potravín a vysvetlíme, akým spôsobom môžu tieto potraviny prispievať k poškodeniu bunkovej štruktúry a vzniku rakoviny.
Potraviny, ktoré môžu prispievať k vzniku rakoviny
Spracované a červené mäso
Spracované mäso, ako sú klobásy, salámy či párky, a červené mäso patria medzi potraviny, ktoré boli vo viacerých štúdiách spojené so zvýšeným rizikom rakoviny, najmä rakoviny hrubého čreva. Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) zaradila spracované mäso do skupiny karcinogénov.
Pri ich príprave dochádza k tvorbe škodlivých látok, napríklad nitrozamínov, ktoré vznikajú počas spracovania a majú schopnosť vyvolávať mutácie DNA. Navyše, keď sa mäso griluje alebo opeká pri vysokých teplotách, vytvárajú sa heterocyklické amíny (HCA) a polycyklické aromatické uhľovodíky (PAH). Tie môžu priamo poškodzovať bunkovú štruktúru a zvyšovať riziko vzniku rakovinových buniek.
Grilované a opekané potraviny
Metódy prípravy jedál, ako sú grilovanie, pečenie či opekanie, môžu pri vysokých teplotách viesť k tvorbe karcinogénnych chemikálií. Keď sú potraviny vystavené priamemu ohňu alebo teplu nad 150 °C, dochádza k chemickým reakciám. Pri nich sa produkujú škodlivé látky, vrátane HCA a PAH.
Tieto látky, vytvorené pri reakcii bielkovín a tukov, môžu poškodiť DNA buniek, čo následne vedie k zvýšenej pravdepodobnosti rakovinového procesu. Preto je dôležité pri príprave jedál zvážiť aj alternatívne spôsoby. Napríklad varenie v pare alebo použitie nižších teplôt. Znížiť tvorbu týchto škodlivín môže pomôcť aj marínovanie.
Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.