7 signálov, že tvoje psychické zdravie na tom nie je dobre

Psychické zdravie je rovnako dôležité ako to fyzické. No aj napriek tomu mu nevenujeme dostatočnú pozornosť a rôzne varovné znaky ignorujeme. Signály, ktoré nám naznačujú, že niečo nie je v poriadku, bývajú často nenápadné, avšak ich dlhodobé ignorovanie môže viesť k vážnym problémom.

A to nielen psychickým, ale aj fyzickým. Možno ani netušíš, ako sú tieto dve veci úzko prepojené. Venuj pozornosť týmto znakom, predovšetkým, ak pretrvávajú dlhodobo. A ak sa v nasledujúcich riadkoch nájdeš, neboj sa vyhľadať odbornú pomoc.

7 signálov, že tvoje psychické zdravie na tom nie je dobre

Pretrvávajúca únava a strata energie

Ak pociťuješ vyčerpanie aj napriek dostatočnému spánku a nedostatku fyzickej aktivity, tvoje telo môže signalizovať psychickú preťaženosť. Dlhodobá únava bez zjavnej príčiny býva často spojená s psychickými poruchami, ako sú depresia alebo úzkostné stavy. Ak sa necítiš nabitá energiou ani po odpočinku, je načase venovať pozornosť tomu, čo sa deje vo vnútri.

Zmeny v spánkovom režime vplývajú na psychické aj fyzické zdravie

Problémy so spánkom, ako nespavosť, prerušovaný spánok alebo naopak prehnaná ospalosť, naznačujú, že niečo narušuje tvoj vnútorný pokoj. Spánok je základným pilierom psychickej pohody, a ak sa tvoj režim dlhodobo vychyľuje, môže sa to odraziť na tvojom psychickom stave. Nezdravé spánkové vzorce môžu rýchlo vyústiť do ďalších problémov, ak sa nepodchytia dostatočne včas.

Sny a ich temné významy
zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

Izolácia od ostatných

Cítiš potrebu sa izolovať a tráviť viac času osamote? Ak sa zrazu vyhýbaš spoločenským kontaktom a preferuješ samotu, tvoje vnútorné pocity môžu byť hlbšie, ako si myslíš. Sociálne interakcie sú prirodzenou súčasťou zdravého života, no ak dlhodobo unikáš pred ľuďmi, môže to naznačovať vnútorný boj. Neustála izolácia môže viesť k pocitom osamelosti a uzatváraniu sa do seba. Taktiež môže naznačovať nábeh na depresiu alebo sociálnu fóbiu.

Prejedanie alebo strata chuti do jedla

Zmeny v stravovacích návykoch, kam patrí prejedanie sa alebo naopak úplná strata chuti do jedla, značia psychické ťažkosti, napríklad depresiu alebo úzkostné poruchy. Náhle zmeny v hmotnosti bez zjavného dôvodu sú signálom, že niečo nie je v poriadku. Ak si ich všimneš u seba, zamysli sa nad nimi a popremýšľaj o vyhľadaní odbornej pomoci.

Strach, úzkosť a neustále obavy ničia tvoje duševné zdravie

Obavy a nervozita sa nesmú stať tvojimi každodennými spoločníkmi. Ak to tak je a začnú ovplyvňovať tvoje rozhodnutia či bežné činnosti, pravdepodobne si pod výrazným psychickým tlakom. Strach, ktorý sa neustále vkráda do tvojich myšlienok, môže poukazovať na hlbšie emocionálne problémy, ktoré vyžadujú riešenie. Zmiernenie týchto pocitov sa stáva nevyhnutné pre návrat k normálnemu fungovaniu.

Náhle a nevysvetliteľné pocity paniky

Záchvaty paniky sa zvyknú objaviť bez varovania a so silnými telesnými príznakmi ako búšenie srdca, potenie a pocit nevoľnosti. Takéto intenzívne epizódy ťa môžu vystrašiť a zanechať pocit, že nemáš nad sebou kontrolu. Ak sa podobné situácie objavujú opakovane, je musíš sa pokúsiť porozumieť tomu, čo ich spúšťa a nájsť spôsob, ako s nimi pracovať.

tieseň
zdroj: Pexels/Vasiliy Skuratov

Strata motivácie a prokrastinácia

Neschopnosť začať aj jednoduché úlohy, ktoré si kedysi zvládala bez problémov, a neustále odkladanie povinností bývajú prejavom psychického vyčerpania alebo depresie. Ak ťa čoraz viac trápi odkladanie úloh, ktoré si predtým dokázala riešiť bez väčších problémov, možnože za tým skrýva psychické vyčerpanie.

Toxickí priatelia a najmä rodina býva častým dôvodom, prečo naše duševné zdravie trpí. Predovšetkým, čo sa týka rodinných príslušníkov, býva obzvlášť náročné z utrápených situácií vykľučkovať. Ak premýšľaš, ako sa brániť a nastaviť si zdravé hranice bez ďalších konfliktov, v TOMTO článku ti poradíme 8 účinných spôsobov.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life