Tri speváčky, ktoré sú inšpiráciou pre množstvo ľudí. IG/Vanesa Weizs, IG/Simona Hegerová, IG/Anika Iris

Simona Hegerová, známa ako SIMA, je slovenská speváčka a raperka, ktorá si svojou energiou, charizmou a úprimnými textami získala tisíce fanúšikov. Po prvýkrát svoj talent predviedla v speváckej šou Hlas ČeskoSlovenska a dnes je idolom mnohých žien nielen na Slovensku.

V roku 2012 sa SIMA po prvýkrát objavila vo svetle reflektorov v súťaži Hlas ČeskoSlovenska. Pri pohľade na nenápadné dievča by pravdepodobne nikomu nenapadlo, ako raz zažiari. Dokázala, že ženský hlas má na slovenskej hudobnej scéne pevné miesto a že autenticita je cestou k úspechu.

SIMA začínala v spolupráci so slovenskými rapermi, kde sa zviditeľnila svojimi vokálmi. V roku 2017 vydala debutový album Femina, ktorý ju vyniesol do popredia slovenskej hudobnej scény.

Texty odrážajúce realitu

SIMA má autentické a pre niekoho aj odvážne texty – jej piesne sa dotýkajú tém, v ktorých sa nájdu najmä mladé ženy. Píše o vlastných zážitkoch a pohľade na svet, čo jej tvorbe dodáva hĺbku a úprimnosť. Nebojí sa otvárať kontroverzné témy v hudbe či vo verejných vystúpeniach.

Jej cieľom je ukázať ženám, že byť sama sebou je najlepšou cestou k sebavedomiu a úspechu. Jej hudba je mixom popu, rapu a R&B – experimentuje s hudobnými žánrami a každá jej skladba prináša niečo nové. Potvrdzuje tak, že je nielen talentovanou umelkyňou, ale aj inšpiráciou pre mnoho žien.

Zároveň je aj vzorom pre tých, ktorí chcú nahlas vyjadriť svoje názory a neboja sa stáť si za svojím. Aj jej príbeh ukazuje, že so správnym prístupom, tvrdou prácou a vierou v seba, môže každá žena dosiahnuť svoje sny.

Scéna so silnými ženskými speváčkami sa rozbieha, k čomu niektorým dopomohol aj grant od mobilného operátora 4ka. Vďaka nemu sa zviditeľnili a natočili aj svoj prvý klip.

zdroj: FB/Simona Hegerová – Sima začínala v speváckej súťaži, dnes je inšpiráciou pre mnoho žien.

Mladých začínajúcich umelcov, ktorí snívajú o hudobnej kariére, môžeš podporiť aj ty. Svoj hlas im môžeš dať do 30. novembra. Každý, kto sa do hlasovania zapojí, je v žrebovaní o vecné ceny, ako napríklad Apple Watch alebo Redmi Buds. Zahlasuj za svojho favorita →

Z experimentu sa Vanessa prepracovala k najpočúvanejšej skladbe

Vanessa Weisz je mladá speváčka a hudobníčka, ktorá sa na slovenskej scéne objavila v roku 2021, keď vydala svoj debutový mixtape Wisdom Tooth. Išlo o experiment karantény, no už o pár mesiacov bola nominovaná v niekoľkých kategóriách.

Z mixtapu pochádza aj jej najpočúvanejšia skladba california dream, ktorá má na Spotify viac ako pol milióna vypočutí. Jej tvorbu možno charakterizovať ako elektronický indie pop, no badať u nej aj prvky rapovej hudby.

zdroj: Vanessa Weizs – Talentovaná speváčka vydala svoj debutový mixtape ako experiment v čase pandémie.

Strata súkromia aj nedostatok peňazí

Tak ako mnoho začínajúcich umelcov, aj Vanessa v začiatkoch svojej kariéry bojovala s nedostatkom financií, ale aj s pocitom, že stráca svoje súkromie.

„Je to taký pocit, že sa ľuďom príliš otvárate a vpúšťate ich do svojej hlavy a sveta. Avšak nie vždy je to zlé, pre mňa osobne je to veľmi terapeutické. Dokonca mi viac ľudí povedalo, že mi ďakujú a moja hudba im pomáha,“ priznala Vanessa, ktorá je aj minuloročnou víťazkou grantu od mobilného operátora 4ka.

„Výhra mi dala väčšiu slobodu v rámci mojej tvorby a prevedenia. Tvorba videoklipov je finančne náročná a získať na Slovensku podporu z oficiálnych zdrojov je dosť ťažké,“ uviedla Vanessa. Grant tak podľa podmienok súťaže využila na videoklip k pesničke child of insecurity.

4ka ponúka grantový program na podporu mladých hudobníkov a kapiel do 26 rokov. V rámci programu získajú štyria vybraní umelci alebo kapely po 4 000 eur na tvorbu hudobných diel, videoklipov či hudobných performancií. Každý, kto sa zapojí do hlasovania, môže vyhrať vecné ceny.  O tom, kto si zaslúži grant od 4ky, môžeš rozhodnúť aj ty →

„Váhala som, či sa do súťaže zapojiť, ale povedala som si, že za skúšku nič nedám. Podpory pre nezávislých umelcov tu nie je veľa, čiže si myslím, že je to skvelá príležitosť a bola by škoda ju nevyužiť,“ dodala Vanessa. A aké má ciele do budúcnosti?

„Jeden z mojich cieľov je odohrať väčšie festivaly, ako Grape či Pohoda. Určite by som sa chcela dostať aj do zahraničia a, v prvom rade, dokončiť a vydať debutový album, na ktorom pracujem už druhý rok,“ prezradila.

17-ročná Anika Iris so svetovými ambíciami

Anika Iris je mladá slovenská speváčka, ktorá sa rýchlo presadzuje na hudobnej scéne. Profiluje sa v žánroch pop, rock a country. Okrem spevu hrá na klavír, gitaru a husle, pričom sama skladá hudbu aj texty. Jej prvým veľkým úspechom bol debutový singel Alive, ktorý vyšiel v čase, keď mala Anika 14 rokov.

zdroj: IG/Anika Iris – Anika napísala svoju prvú skladbu ako 13-ročná.

Pred rokom vydala videoklip k skladbe Eye contact, ktorý natočila aj vďaka grantu od 4ky. „Suma za výhru bola veľmi sympatická – akurát sme v tom čase mali rozpracovaný nový energický song, tak sme ho nahrali so skúseným, kvalitným producentom Adriánom Líškom v profesionálnom štúdiu a mohli sme si dovoliť nákladnejší videoklip,“ vysvetľuje Anika.

Inšpiráciu čerpá v živote

Anika má momentálne na konte viacero singlov, vrátane emotívnej novinky If You Only Knew, v ktorej sa venuje témam priateľstva a životných zmien. „Moju hudbu a texty ovplyvňujú každodenný život, okolnosti, ľudia okolo mňa – častokrát je to aj nejaký zážitok, či už pozitívny alebo negatívny,“ spresnila Anika.

Dopredu ju posunula aj výhra grantu od 4ky, ktorá jej ukázala, že jej hudba sa ľuďom páči a má zmysel robiť to, čo robí. „Je to veľká šanca, ako spropagovať tvorbu, kapelu a tie peniaze sa dajú využiť na ďalšiu tvorbu,“ dodala mladá speváčka.

Mobilný operátor 4ka ponúka grantový program na podporu mladých hudobníkov a kapiel do 26 rokov. V rámci programu získajú štyria vybraní umelci alebo kapely po 4 000 eur na tvorbu hudobných diel, videoklipov či hudobných performancií. Program podporuje slobodu prejavu a tvorbu bez ohľadu na žáner.

Hlasovanie sa končí 30. novembra a zapojiť sa doň môžeš aj ty. Pomôž splniť si sen začínajúcim umelcom →

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life