Billy Barman Víno z Tesca
Yxo & Ela Krchnava/Lousy Auber

„Pôjdem tou cestou, ktorou ty sa dáš,“ spieva v jednej zo svojich najosobnejších piesní skupina Billy Barman. Skladba Víno z Tesca je ďalším singlom z úspešného albumu Galéria duševného zdravia. Jej videoklip sa nakrúcal v priestoroch Novej Cvernovky a zúčastnilo sa ho niekoľko desiatok Barmanom blízkych ľudí vrátane dvoch fanúšičiek.

Bolo len otázkou času, kedy sa pieseň Víno z Tesca stane oficiálnym singlom z nového albumu. Totiž hneď po vydaní Galérie duševného zdravia si fanúšikovia pieseň okamžite obľúbili, o čom svedčia rastúce čísla na streamingových platformách i pozitívne reakcie na koncertoch.

„Pieseň sme napísali s Jurajom asi za hodinu a pol v kancelárii festivalu Grape, kde vznikla väčšina skladieb z nového albumu. Mali sme ideu zložiť jednoduchú akustickú skladbu, ktorá by sa dala zahrať kdekoľvek iba s gitarou. Začali sme si brnkať a pospevovať melódiu a hneď nám začali napadať slová. Pamätám si, že v tom čase okolo nás rezonovala hláška ‚spodné víno z Tesca’, ktorá sa nám veľmi páčila, preto sme ju hneď v texte použili,“ zaspomínal si Jozef Vrábel a jedným dychom dodal: „Je to trochu aj osobná skladba, ale podľa mňa je zároveň aj veľmi univerzálna, keďže predpokladám, že situácie, ktoré sú v texte opísané, zažilo v živote veľa ľudí.“

Ešte predtým ako sa začalo samotné nakrúcanie videoklipu, kapela rozposlala svojim priateľom nasledovnú SMS správu: „Túto nedeľu točíme klip k novému singlu Víno z Tesca.  Pôjde o jednozáberovku, kde potrebujeme byť v obklopení dobrých ľudí, ktorých máme radi. Žiadne herecké výstupy, grilujeme/pijeme/bláznime še. DRESSCODE: vytáhni svojho kostlivca zo skrine – bláznivé oblečko, ktoré si si už dávno chcel/a obliecť.“

Na správu svojou prítomnosťou v areáli Novej Cvernovky zareagovalo skoro štyridsať kapele blízkych ľudí. Pozornému oku diváka neunikne, že v klipe účinkujú členovia skupín Hex i Fallgrapp, The Simon Curly, s ktorým Barmani nahrali song Takáto si/Väzni predstáv, speváčka Laura Weng, raper Vec, Tomáš Hafner, Jozef Rezník, Janko Satinský a mnohí ďalší.

„V piatok sme rozposlali správy našim felákom a verili sme, že prídu. V Cverne je cool pekáreň a bistro, ktorí nám zabezpečili catering a k tomu sme narazili jeden sud piva. Začínali sme o 14:00 a končili v noci skvelým večierkom. Paradoxné bolo, že som za celý čas nevidel ani jeden pohár vína,“ zavtipkoval Juraj Podmanický.

Billy Barman
zdroj: Yxo & Ela Krchnava

„Za to, aká skvelá atmosféra vznikla počas nakrúcania, patrí vďaka nášmu manažérovi Marekovi Vráblovi a producentovi klipu Petrovi Hledíkovi. Vďaka nim bolo o všetkých účinkujúcich skvelo postarané. Sprvu nemožná misia – presvedčiť ľudí, aby sa v nedeľu podvečer zabávali presne tak, ako keby bola piatková noc – sa podarila zrealizovať na výbornú,” dodal bubeník skupiny Matej Ruman.

Autorom videoklipu je dvorný fotograf skupiny, umelec Lousy Auber, ktorý pre kapelu natočil už viacero vizuálne i dejovo atraktívnych klipov.

„Je pravda, že s Barmanmi to spolu ťaháme už nejaký ten piatok a za tie roky sme si medzi sebou vybudovali dôveru, ktorá nám dáva priestor realizovať občas aj šialene nápady ako napríklad videoklip k piesni Víno z Tesca. Dôležitým prvkom celého klipu bol catering – účinkujúcich bolo totiž treba dostať do správnej nálady,“ pousmial sa režisér.

Lousy Auber sa tentokrát rozhodol, že videoklip natočí na jeden záber bez použitia akéhokoľvek strihu v postprodukcii. Pre Juraja Podmanického, ktorý na nakrúcanie prišiel aj so svojim synom Jurkom, to znamenalo, že sa text piesne bude musieť naučiť naspamäť odzadu.

Skupina Billy Barman
zdroj: Yxo & Ela Krchnava

 „Našťastie sa Lousy nado mnou zľutoval a odzadu som sa musel naučiť iba refrén: Šad šad as yt uorotk uotsec uot medjôp. Znelo to veľmi scary. Som rád, že Jurko je tam so mnou. Dva dni pred nakrúcaním mu vypadol predný zub. Jeho úsmev v klipe nemohol chýbať,“  teší sa hrdý otec Juraj, na ktorého nadviazal Lousy: „Vďaka obsadeniu malého Ďuriho sa nám prvýkrát podarilo dať do videoklipu pointu, čomu som sa chcel vyhnúť, ale v tomto kontexte ma to baví. Asi starnem.“

Piesne z albumu Galéria duševného zdravia vrátane aktuálneho singlu Víno z Tesca plánujú Barmani zahrať aj na ich tradičnom vianočnom koncerte, na ktorom vystúpia spoločne s Dievčatami zo Sľuku. Stane sa tak 9. decembra o 20:00 v bratislavskej Starej tržnici. Po koncerte sa uskutočni after party v neďalekom klube Kácéčko. Vstupenky sú dostupné na webe kapely.

Zdroj: Tlačová správa

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Šoubiznis & Hot News