Efektívny život bez rozptýlení: Takto sa sústredíš

Určite sa ti už niekedy stalo, že si len tak sedela pri počítači alebo nad úlohami a pozerala do prázdna. Myšlienky ti vírili na všetky strany a zároveň si mala v hlave prázdno. Presne takto to je, keď sa nedokážeš sústrediť a namiesto toho vládne chaos. S našimi radami už nedovolíš ničomu, aby ťa to rozptyľovalo. Pretože iba tak budeš mať usporiadaný život a dokončíš všetko, čo treba.

Najhorším nepriateľom sme pre seba práve my sami a naša myseľ, ktorá nám prináša rôzne problémy. Či už sú to myšlienky na bývalých partnerov, prebdené noci plné stresu alebo nepríjemné pocity, že nás všetci pozorujú. Ak sa s niečím takým stretávaš aj ty, určite klikni SEM. Pokiaľ máš iba bežné problémy so sústredením, pretože ťa všetko rozptyľuje, pokračuj v čítaní.

Efektívny život bez rozptýlení: Takto sa sústredíš
zdroj: Pexels/Jopwell

Ako mať pokojný život?

Často sa sťažujeme, že máme veľa práce a jednoducho nezvládame všetky povinnosti, ktoré máme na pleciach. To môže byť pravda, no v tom prípade je rozhodnutie na tebe – stojí ti to za to? Ak áno, tieto rady ti pomôžu správne usporiadať myšlienky, aby ťa nič nerozptyľovalo a ty si sa mohla lepšie sústrediť na vykonávanú prácu. Pretože jedine život bez stresu je skutočne plný pokoja a harmónie.

Správne prostredie

Rozptýlenie môže byť vonkajšie a vnútorné, a asi ti je jasné, na ktoré bude vplývať prostredie, v ktorom sa nachádzaš. Nie všetkým je pri práci umožnené, aby sme mali pokoj a vedeli sa sústrediť na 100 %, avšak vtedy vznikajú chyby. Keď máš okolo seba veľa ruchov, ktoré ťa odvádzajú od práce, musíš ich zastaviť.

Ak je to ukecaná kolegyňa, prudké svetlo alebo hluk z ťukania do klávesnice – čokoľvek, na čo sa sústreďuješ viac ako na svoju prácu, je rušivý element, ktorý musíš nejakým spôsobom obmedziť. Popros kolegyňu, aby ťa nechala na pokoji, daj si slúchadlá alebo štuple do uší. Otoč sa iným smerom. Nájdi si cestu, ktorou si vytvoríš dokonalý priestor na prácu.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa ODZADU SK (@odzadu.sk)

Prestávky sú základom

Nielen deti, ale aj dospelí majú pomerne nízky prah sústredenosti. Ak dlho robíš ako robot jednu činnosť, o chvíľu ti už hlava lieta v oblakoch a kreativita klesá na minimum. Preto si sprav pravidelné prestávky. Urob si prieskum, pri ktorom si zapíšeš, po akom čase sa prestávaš sústrediť. Vypočítaj si pauzy a zaveď ich do svojho denného režimu, aby si zvýšila svoju produktivitu. Zapni si budík a odstopuj si každú jednu.

Urči si celý deň

Samozrejme, že si nedokážeš deň dopredu dopodrobna naplánovať, no schému si určite môžeš vytvoriť. Skús si takýmto spôsobom stanoviť ciele, ktoré sú pre teba na prvom mieste a potrebuješ ich dokončiť, a až následne popusti uzdu svojej neutíchajúcej fantázii. Vďaka tomuto bodu sa naučíš aj disciplíne a tvoje myšlienky už nebudú lietať hore-dole.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life