Nauč sa, ako bojovať s frustráciou

Žijeme neprimerane hektický a uponáhľaný život. To má dopad na všetko dianie okolo nás a emocionálne vyčerpanie sa preto stáva čoraz bežnejším javom. Často však nedokážeme vysvetliť, čo sa s nami deje. Spozoruj na sebe tieto znaky a nauč sa, ako bojovať s frustráciou.

5 poznávacích znakov, že si frustrovaná

Si neustále unavená

Aj keď si fyzicky oddýchnutá, stále sa cítiš unavená a vyčerpaná. To je jedným z hlavných signálov emocionálneho vyčerpania. Tvoje telo a myseľ už nedokážu správne regenerovať, pretože si pod stálym tlakom.

Trpíš zlým spánkom

Tvoja únava súvisí aj s nedostatočným spánkom. Je to ako začarovaný kruh, z ktorého niet úniku. Buď nemôžeš zaspať, alebo sa prebúdzaš uprostred noci s pocitom úzkosti. Spánok, ktorý by mal byť regenerujúci, sa stáva ďalším zdrojom stresu.

Prehnane reaguješ

Aj malé problémy v tebe vyvolávajú extrémne emocionálne reakcie. Plačeš alebo sa hneváš oveľa viac, než je bežné. Toto môže byť prejavom toho, že si na hrane emocionálnej stability.

Dievča kričí
zdroj: Pexels/Andrea Piacquadio

Si viac podráždená

Zrazu sa dokážeš vytočiť aj kvôli maličkostiam, ktoré si predtým nebrala vážne. Toto signalizuje, že došlo u teba k emocionálnemu preťaženiu a tvoja trpezlivosť sa drží, bohužiaľ, na nulových hodnotách.

Máš nevysvetliteľné pocity bezmocnosti a zúfalstva

Často máš pocit, že sa veci okolo teba vymykajú z tvojich rúk. Nemáš kontrolu nad tým, čo sa deje, a namiesto riešení vidíš len problémy. Tento pocit bezmocnosti je jedným z najvýraznejších znakov emocionálneho vyčerpania.

Nauč sa, ako bojovať s frustráciou

Prvým krokom je uvedomiť si, že potrebuješ spomaliť. Nie je hanba povedať si „dosť“ a dať si priestor na oddych. Môžeš zredukovať pracovné povinnosti, delegovať úlohy alebo si jednoducho nájsť čas pre seba.

Pomôže, ak sa sústredíš na prítomný okamih. Dokáže to patrične zmierniť tvoju úzkosť. Krátke meditácie alebo dýchacie cvičenia ti pomôžu uvoľniť myseľ a znížiť napätie.

Horoskop na dnes
zdroj: Pexels/Marina Abrosimova

Rovnako dôležité je naučiť sa hovoriť „nie“. Nemusíš robiť všetko, všetkého sa účastniť a všetkým pomáhať. Nauč sa odmietať veci, ktoré sú nad tvoje sily a dopraj si priestor na regeneráciu.

A na záver, pamätaj, že nič nemusíš prežívať sama. Nájdi svoj oporný stĺp v partnerovi, kamarátke, sestre alebo v komkoľvek, kto ti je blízky. Neboj sa podeliť o svoje ťažkosti. Často aj obyčajný rozhovor dokáže uľaviť od ťažoby, ktorá ťa ubíja.

Výborným spôsobom, ako zrelaxovať, môže byť sledovanie príjemných filmov. Máme pre teba niekoľko tipov na filmové a seriálové tituly, ktoré by si na jeseň nemala vynechať. Zabaľ sa do deky, priprav si horúci čaj a nechaj sa pohltiť atmosférou.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life