7 nenápadných znakov, že trpíš ADHD

ADHD sa často považuje za poruchu pozornosti spojenú s hyperaktivitou. Ľudia si ju zvyknú spájať s neposedným a roztržitým dieťaťom, ktoré sa nedokáže sústrediť. Avšak táto porucha sa môže prejavovať rôzne. Všímaj si tieto signály a možno zistíš, že ňou trpíš aj ty.

7 nenápadných znakov, že máš ADHD

1. Prokrastinuješ

Každý z nás občas odloží nejakú tú povinnosť „na neskôr“. Avšak, ak sa z toho stane pravidlo a nie výnimka, môže to naznačovať ADHD. Ľudia s touto poruchou majú zväčša problém začať alebo dokončiť danú úlohu. Najmä, ak ide o niečo, čo ich vôbec nezaujíma alebo je pre nich obzvlášť náročné.

2. Ťažko udržiavaš pozornosť

Máš problém sústrediť sa na jednu činnosť a myšlienky ti neustále „skáču“ z jednej témy na druhú? Tento nedostatok koncentrácie, najmä pri úlohách, ktoré nie sú okamžite stimulujúce, môže signalizovať ADHD. Tí, ktorí touto poruchou trpia, mávajú tiež tendenciu rýchlo strácať záujem o veci, ktoré začnú robiť.

Strata partnera
zdroj: Pexels/Everton Nobrega

3. Neporiadok a chaotické prostredie

Ďalším poznávacím znakom môže byť život v neustálom neporiadku, či už ide o pracovný stôl, byt alebo spôsob, akým si organizuješ čas. Pre ľudí s ADHD je často náročné udržiavať poriadok a organizovať si veci, čo následne vedie k chaotickému prostrediu a aj zbytočným stratám času.

4. Robíš impulzívne rozhodnutia

Možno máš tendenciu konať skôr, než si veci dôkladne premyslíš, alebo často reaguješ impulzívne. To sa prejavuje v rôznych oblastiach života, ako je nakupovanie, reakcie v medziľudských vzťahoch alebo prijímanie rozhodnutí bez prihliadanie na akékoľvek následky.

Pokračovanie článku nájdeš na ďalšej strane.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life