influencerky
Instagram/_simoncicova_, lindagunisova

Toto leto k nám prišiel trend, ktorý pobláznil všetky Slovenky a milujú ho aj influencerky. Práve ony pravidelne pijú matcha latte. Pravdou ale je, že tento nápoj treba vedieť pripraviť, inak to nemusí skončiť práve najlepšie. 

Nie je to novovzniknutý trend

Ako píše National Library of Medicine, Matcha je jemne mletý prášok z listov zeleného čaju. Pochádza z východnej Ázie a jeho história v Číne siaha až do 8. storočia.

Práškový čaj, ktorý sa pripravuje zo sušených čajových lístkov, sa stal populárnym až v 12. storočí, kedy ho objavil budhistický mních Myoan Eisai a priniesol do Japonska. Tento čaj je dnes známy ako matcha.

Uvedomil si, že pitie tohto nápoja zlepšilo jeho meditácie tým, že vytvorilo stav pokojnej bdelosti. Okrem toho sa stal aj prostriedkom na dosiahnutie osvietenia. Keď sa výhody matcha čaju dostali na verejnosť, stala sa základom pre umenie japonského čajového obradu „čado“.

V 16. storočí sa objavila skromnejšia forma čajového obradu, a ten sa zachoval dodnes ako posolstvo krásy obsiahnuté v jednoduchosti. Krása čajového obradu pochádza z harmónie. Jeho duch je vyjadrený v štyroch pojmoch. Okrem spomínanej harmónie je to pokoj, čistota a rešpekt.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa @rano_kaviaren

V 16. storočí sa objavila skromnejšia forma čajového obradu, a ten sa zachoval dodnes ako posolstvo krásy obsiahnuté v jednoduchosti. Krása čajového obradu pochádza z harmónie. Jeho duch je vyjadrený v štyroch pojmoch. Okrem spomínanej harmónie je to pokoj, čistota a rešpekt.

Matcha, zelený čajový prášok, si získava popularitu po celom svete vďaka svojej podmanivej chuti a množstvu zdravotných výhod. A síce sa jej prítomnosť v kaviarňach a obchodoch môže zdať ako trend, ktorý k nám prišiel nedávno, má bohatú históriu. Verila by si tomu?

Milujú ho všetky influencerky

Matcha latte je nepochybne drink tohto leta. Na sociálnych sieťach môžeš sledovať rôzne slovenské influencerky, ktoré si tento nápoj vychutnávajú. Do vyhľadávanej kaviarne Ráno tento koncept priviedla komička Evelyn.

Spomínaný podnik, ktorý sa nachádza na Blumentálskej ulici v Bratislave, okrem skvelých raňajok či káv, ponúka aj špeciálny twist. A to ochutené matcha latte, kde sa pridáva ovocné pyré a ovsené mlieko Roa, ktoré je najkvalitnejšie na trhu. Pije ho veľa influenceriek. Okrem kaviarne Ráno si ho môžeš vychutnať aj v Aure.

Ide o podniky, ktoré v súčasnosti udávajú trendy a Slovenky po ich drinkoch šalejú. Dokonca ho rada pije aj Jennifer Aniston, ktorej sa teraz môžeš priblížiť aj ty.

Matcha má kopec výhod

Štúdia National Library of Medicine tvrdí, že zdravotné benefity spojené s japonským zeleným čajom sú priam dokonalé. Matcha totiž obsahuje silné antioxidanty – polyfenoly, ktoré sú takmer rovnako účinné ako vitamíny C, E, karotén a tokoferol.

Špecifické zložky, ako sú katechíny, kofeín a theanín, sú dobre preštudované a spájajú sa s viacerými účinkami na podporu zdravia. Nedávna analýza dokonca dospela k záveru, že kofeín môže podporovať stratu hmotnosti a tuku, čiže vďaka matchi dokonca môžeš aj schudnúť.

Najskôr si však získala popularitu vďaka zmenám v kognitívnych funkciách, pamäti a zameraní. Tiež znižuje hladinu cholesterolu v krvi, zlepšuje imunitu či činnosť mozgu a zvyšuje energiu.

Môžeš si matcha latte pripraviť aj doma?

Matcha latte môže byť perfektnou zdravou náhradou klasickej kávy. Najkvalitnejší čaj tohto druhu pochádza z japonského ostrova Kjúšu. Domáci obyvatelia ho tam pestujú a spracúvajú tradičnými metódami, vďaka čomu si zachová vyšší obsah zdraviu prospešných látok. V porovnaní so sypaným zeleným čajom ich má oveľa viac.

 

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

 

Príspevok, ktorý zdieľa Nikola Homolková (@nikolahomolkova)

Matcha latte sa dá pripraviť na mnoho spôsobov a nemusíš sa pri tom báť experimentov. Stačí ti jedna čajová lyžička tohto prášku, ktorý vsypeš do šálky. Zaleješ to horúcou vodou a pomocou metličky poriadne premiešaš. Do pohára potom prilej zohriate mlieko a opäť zapracuj, aby na povrchu vznikla nadýchaná pena. Môžeš použiť sladidlo podľa vlastnej chuti.

Zdroj: National Library of Medicine

Disclaimer: Spolumajiteľ kaviarne Ráno pôsobí vo vedení Startitup Group.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Šoubiznis & Hot News