Žena na Vianoce

Vianoce sa už nezadržateľne blížia. Pár dní pokoja, leňošenia pri filmoch, za ktorý ťa nikto nebude súdiť, ako aj vyjedanie chladničky, ktoré je akousi tradíciou. K rozprávkam si berieme sladké koláčiky, večer v meste neodoláme štrúdli a dobrému punču. Ak si však strážiš líniu, môže to v tebe vyvolávať strach.

Strach z toho, že priberieš, keď si sa po celý rok snažila udržať fit. Na tradičné vianočné jedlo máš veľkú chuť, no pri pomyslení na to, ako ješ 2 dni svoj obľúbený majonézový šalát, ťa už teraz bolí žalúdok. Hovoríš si, že musíš byť na seba prísna.

Vianoce nie sú o odopieraní si

Všetko je to pritom o rovnováhe. Ak po celý rok športuješ a ješ zdravo, nemusíš sa báť toho, že ti pár dní v roku pokazí celý progres. Keď sa na 2 týždne nezvalíš do postele bez pohybu a nebudeš jesť 8-krát denne, nič sa nestane. Jedna štedrovečerná porcia sa možno trávi ťažšie, ale nezničí ťa.

Pri odopieraní si vianočných dobrôt si neužiješ tú atmosféru, pretože budeš v neustálom strese. A to sa môže skončiť aj tak, že sa neovládneš a prepadneš nekontrolovateľnému vyžieraniu chladničky. Lepšie je dať si tie 2 koláčiky počas dňa, ako potom večer zjesť polovicu dózy, no nie?

Vianočné pečivo
zdroj: Unsplash/Myriam Zilles

Navyše, ak to nebudeš preháňať ani s alkoholom na každej návšteve či párty, rozhodne si nemáš čo vyčítať. Pamätaj na to, že o pár dní budeš naspäť vo svojom režime a aj keby si nejaké kilo pribrala, nebudeš ho mať problém zhodiť.

Máme tu pre teba aj pár tipov, vďaka ktorým ťa vianočné dobroty nemusia stresovať:

  • Ak je varenie v tvojej réžii, môžeš zvoliť recepty, ktoré tradičné jedlo odľahčia. Je ich plný internet. Určite ti však napadnú základy, ako to, že rybu je namiesto vyprážania lepšie upiecť v rúre, do šalátu zvoľ biely jogurt miesto majonézy, koláče doslaď inými alternatívami, než klasickým bielym cukrom.
  • Keď si chceš počas dňa viackrát nabrať jedlo, vezmi si menší tanier. Takto si nebudeš nakladať zbytočne veľa.
  • Naberaj si ho sama – ak ti jedlo na tanier bude nakladať niekto iný, väčšinou ti dopraje väčšiu porciu.
  • Po jedle si dopraj prechádzku. Pohyb ti pomôže s trávením a spaľovaním.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieFitness