Pexels/Nicole Michalou

Štedrý deň je tu čo nevidieť a aj naše prípravy naň pomaly, ale iste doznievajú. Na rade sú nákupy surovín, z ktorých sa budú doma v tento vzácny deň pripravovať vianočné jedlá. Každá krajina má tie svoje, tradičné. My sa zameriame na naše – slovenské.

Ako sa vraví, koľko ľudí, toľko chutí. Aj v našej krajine sa môžu tieto sviatočné jedlá v niektorých kútoch Slovenska o čosi líšiť, avšak podstata je všade rovnaká. Tieto tradície sa u nás dedia z pokolenia na pokolenie a veľkou vzácnosťou je, že zostávajú neustále zachované. A pokiaľ si myslíš, že sa v našich vianočných zvykoch naozaj vyznáš, vyskúšaj si to preveriť v našom kvíze.

Pred štedrou večerou, kedy všetci zasadneme za jeden spoločný stôl je zvykom modlitba s poďakovaním. Na stole by nemal chýbať cesnak, med, vianočné oblátky a jablko, ktoré by mal na polovicu prekrojiť pán domu. Zo všetkých týchto ingrediencií si má každý člen rodiny po kúsočku ochutnať pre zdravie. Vianočné oblátky si môžeš zakúpiť v ktoromkoľvek obchode či pekárni. Aj v dnešnej dobe však existujú ľudia, ktorí si ich pečú doma.

Ako si vyrobiť domáce vianočné oblátky

V prípade, že nad týmto nápadom uvažuješ možno do budúcna, inšpiráciu ako si upiecť domáce oblátky nájdeš vo videu nižšie. Potrebovať budeš mlieko, cukor, múku, vanilkový cukor, vodu, olej, vajíčka a samozrejme nástroj na ich upečenie.

Ďalším akýmsi predjedlom, ktoré nechýba takmer v žiadnom kúte Slovenska sú opekance alebo inak nazývané pupáky alebo aj bobaľky. Pripravujú sa na viacero rôznych spôsobov – s makom, tvarohom, orechmi či kyslou kapustou. Je na tebe, akú alternatívu zvolíš. Čerstvé, chrumkavé a voňavé si ich môžeš taktiež upiecť doma, nezaberú veľa času a ich príprava je naozaj jednoduchá.

Ako si vyrobiť domáce opekance

K príprave opekancov budeš potrebovať múku, vajíčko, maslo, soľ, mlieko, cukor, droždie, med. V prípade makových – mak, orechových – orechy a kapustových – kyslú kapustu. Vo videu sa dozvieš, ako si pripravíš práve tie makové. Podobný postup je aj v prípade iných variantov.

Vianočná kapustnica

Toto jedlo nesmie chýbať na žiadnom vianočnom stole. Poniektoré ju pripravujú s klobásou, údeným či iným mäsom. Zvykom je taktiež pridať huby či za hrsť ryže. K tomuto receptu budeš potrebovať bravčovú masť, klobásu, cibuľu, bobkový list, bravčové pliecko, celé čierne korenie, nové korenie, cesnak, údené bravčové koleno, mletú červená papriku, kyslú kapustu, soľ, vodu, sušené slivky, sušené huby. Ku kapustnici môžeš konzumovať chlieb alebo vianočný koláč.

Ďalším chodom štedrej večere je v každej z domácností klasický zemiakový šalát a pečený kapor. Alternatívou môže byť aj obmena šalátu podľa chutí rodinných príslušníkov a taktiež rybu môžete vymeniť za rybie filé.

Vianočný zemiakový šalát a vyprážaný kapor

Na zemiakový šalát budeš potrebovať mrkvu, jablko, citrón, zemiaky, vajíčka, hrášok, stopkový zeler, voda, soľ, čierne korenie, majonézu a kyslú smotanu. K príprave vyprážaného vianočného kapra budeš potrebovať kapra, soľ, čierne korenie, olej, pažítku, strúhanku, hladkú múku, vajíčko, strúhaný syr, lahôdkovú cibuľku.

Vianočný šalát bez majonézy a pečený kapor

Ak máš rada zmenu, skúsiť môžeš aj netradičný vianočný šalát, ku ktorému budeš potrebovať mrkvu, fenikel, uhorku, lahôdkovú cibuľku, zemiaky, avokádo, vodu, soľ, korenie, kapari, smotanový jogurt a citrónovú šťava. Vianočný kapor sa nezaobíde bez soli, korenia, oleja,  citrónu a čerstvej pažítky.

Aké sú zvyky a tradície sú u teba doma? Budeme veľmi rady, ak sa oň s nimi podelíš s nami na našej Facebookovej stránke. 

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life