Svetová vianočná kuchyňa: Prekvap tento rok zaujímavým dezertom z iných krajín
LifeAj ty už odpočítavaš dni do Vianoc? Koľkokrát sa ešte vyspíš, kým pôjde v televízii Popoluška, zasvieti sa stromček a usadne k stolu, ktorý bude naložený dobrotami? Na Slovensku bude väčšina stolov vyzerať podobne, no aj keď sa tieto sviatky oslavujú po celom svete, jedlá sa dosť líšia podľa toho, o akú krajinu ide.
Niektoré majú (pre nás) zvláštne zvyky a kombinácie pokrmov, iné by nám mohli byť inšpiráciou na to, aby sme vyskúšali niečo nové. Čo povieš na to, ak by si vyskúšala štedrovečerné menu inak? Alebo si radšej za našu domácu klasiku?
Každopádne, nasledujúce sladké tipy si môžeš kedykoľvek vyskúšať a možno nájdeš v svetovej kuchyni niečo, čo ťa osloví. Vybrali sme pre teba pár receptov, ktoré sa podávajú ako dezert.
Španielsko
Španieli majú na sviatky naozaj veľké množstvo cukroviniek, no azda najtypickejšími sú ich polvorones – škoricové cookies, ktoré sú veľmi krehučké.
Na ich prípravu budeš potrebovať mandle, ktoré si rozomelieš, maslo, hladkú múku, práškový cukor a mletú škoricu. Všetky ingrediencie si zmiešaš a budeš piecť do zlatista, 10-15 minút. Easy, však?
Francúzsko
Francúzi majú na sviatočnom stole sladké poleno. Kedysi, keď ľudia chodili na polnočnú omšu, do krbu hodili poleno z ovocného stromu, no tým, že sa krby postupne vytratili z domov, vymysleli si takúto náhradu. Tento dezert je na prípravu trošku zložitejší ako ten španielsky, no nie je to nič, čo by si nezvládla.
Na prípravu „Bûche de Noël“ budeš potrebovať: 8 vajec, 3 lyžice cukru, 6 lyžíc mlieka a oleja, vanilkový extrakt, 1/4 šálky hladkej múky a rovnako aj kakaa, prášok do pečiva. Z tohto si vytvoríš nadýchané cesto, ktoré budeš piecť 12-15 minút na 180 stupňoch.
Na plnku si priprav 4 šálky práškového cukru, šálku masla, 1/3 šálky mlieka, vanilkový extrakt, štipku soli, 1/4 šálky čokoládovej nátierky. Ozdobiť si poleno môžeš ľubovoľne, vo videu boli použité sladké pusinky s čokoládou.
Ukrajina
Nie len na Ukrajine, ale aj v Rusku sa podáva veľmi jednoduché, no chutné jedlo zvané „kuťja“. Ide o pšeničný nákyp s mandľami, hrozienkami, slivkami, makom, orechmi a cukrom, pričom si len dochucuješ uvarenú pšenicu podľa toho, aká kombinácia ti sedí najviac.
Švédsko
Aj Švédi majú jeden obľúbený, klasický a veľmi jednoduchý recept. Risgrynsgröt je ryžová kaša, v ktorej sa ukrýva mandľa. Hovorí sa, že ten, kto ju nájde, bude mať počas roka svadbu.
Guľatozrná ryža, voda, soľ a mlieko – to je všetko, čo na jej základ potrebuješ. Na vrch si môžeš posypať škoricu, kakao alebo poliať med.
Írsko
Vo viacerých krajinách nesmie na vianočnom stole chýbať klasický puding. Írsko sa v tomto zozname nájde tiež so svojím tradičným pudingom s brandy maslom a sherry omáčkou.
Maslo, cukor, 2 vajíčka, hladká múka, hrozienka, kandizované ovocie (podľa chuti) – to je všetko, čo ti postačí na jeho základ. To, ako ho vylepšíš ďalej, je už len na tebe.
Taliansko
Taliansku „bábovku“ Panettone nájdeš aj v mnohých našich obchodoch, no s tou domácou sa nedá porovnať. Najčastejšie obsahuje sušené ovocie a čokoládové kúsky, pričom sa podáva so sladkým krémom z mascarpone.
Na túto ľahkú verziu si priprav hrozienka, maslo, vanilkový extrakt, pomarančovú kôru, 4 žĺtka, hladkú múku, cukor, sušené droždie, med a ovocie podľa chuti.