Instagram/peterhanzes, Instagram/awesome0228

Ak premýšľaš nad tým, kam na výlet, slovenské hrady a zámky patria k najčastejšej voľbe. Ich návštevu si užijú všetky vekové kategórie a navyše sa môžeš o našej minulosti dozvedieť aj množstvo nových a zaujímavých informácií.

Koľko hradov a zámkov si už stihla počas svojho života navštíviť? Máš nejaké, kam sa vraciaš pravidelne aj niekoľkokrát alebo si každý pozrieš len raz? V dnešnom kvíze sme sa zamerali práve na naše slovenské pamiatky.

Tvojou úlohou bude podľa fotografie určiť, o aký hrad alebo zámok ide. Ak máš rada spoznávanie krás našej krajiny, otázky by ti nemali robiť ani najmenší problém.

Aký slovenský zámok vidíš na obrázku?

Instagram/praveslovenske
Správne! Nesprávne!

Bojnický zámok patrí k najnavštevovanejším zámkom. Nájdeš ho v meste Bojnice neďaleko Prievidze. V roku 1970 bol vyhlásený aj za národnú kultúrnu pamiatku.

Nad ktorým slovenským mestom sa vypína tento hrad?

Instagram/fotografieslovenska
Správne! Nesprávne!

Dominantou Považia je práve Trenčiansky hrad. V jeho priestoroch sú umiestnené aj výstavné priestory a viaceré expozície Trenčianskeho múzea.

Akú zrúcaninu hradu vidíš na fotke?

Instagram/marosmachata
Správne! Nesprávne!

Hrad Pajštún sa nachádza na západnom Slovensku pri obci Borinka v okrese Stupava. Ide o veľmi obľúbené miesto na turistiku pre obyvateľov Bratislavy a okolia.

Slovenský hrad na fotke bol zaradený do UNESCO. Vieš, o ktorý ide?

Instagram/adventouraslovakia
Správne! Nesprávne!

Spišský hrad sa nenachádza priamo v meste Spišská Nová Ves, ale vypína sa nad mestom Spišské Podhradie. Katastrálne však patrí neďalekej obci Žehra. Jeho návštevu by si nemala vynechať, určite to nebudeš ľutovať.

V ktorej slovenskej obci sa nachádza tento zrekonštruovaný zámok?

Instagram/fotografieslovenska
Správne! Nesprávne!

Obec Halič nájdeš v okrese Lučenec na juhu stredného Slovenska. Po rekonštrukcii sa môžeš na zámku aj ubytovať a ide o veľmi obľúbený priestor na organizovanie svadieb.

Aký slovenský zámok vidíš na obrázku?

Instagram/praveslovenske
Správne! Nesprávne!

Smolenický zámok sa nachádza v obci Smolenice v Trnavskom okrese. Jeho areál tvorí krásne nádvorie a určite si nenechaj ujsť výhľad, ktorý sa ti naskytne z veže zámku.

Ktorý slovenský kaštieľ vidíš na obrázku?

Instagram/patrisia.y
Správne! Nesprávne!

Obec Betliar nájdeš v okrese Rožňava na juhovýchode Slovenska. Komplex areálu bol vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

Vieš, v ktorom meste alebo obci sa nachádza hrad na obrázku?

Instagram/pm.imagess
Správne! Nesprávne!

Hrad Slovenská Ľupča sa nachádza v rovnomennej obci na Horehroní, konkrétne v okrese Banská Bystrica. Nájdeš tu dokonca aj originály sôch z roku 1725.

Zrúcaninu ktorého hradu vidíš na obrázku?

Instagram/eddie_w_nicholas_foto
Správne! Nesprávne!

Obec Beckov nájdeš v okrese Nové Mesto nad Váhom v Trenčianskom kraji. Návštevu hradu môžeš absolvovať individuálne, ale tiež so sprievodcom, ktorého výklad je zahrnutý v cene vstupného.

Vieš, aký hrad sa nachádza na obrázku?

Instagram/peterhanzes
Správne! Nesprávne!

Hrad Šomoška sa nachádza v obci Šiatorská Bukovinka v okrese Lučenec. Nachádza sa na slovensko-maďarských hraniciach a prístup na hrad je možný z oboch štátov. Dominantou areálu hradu je aj kamenný vodopád, ktorý láka turistov z celého Slovenska.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieKvízy