Instagram/2ontheway

Keď už sa ti podarí zvládnuť tehotenstvo, ktoré býva plné emócií, ale aj strachu, je najvyšší čas pripraviť sa na príchod bábätka. Ide o obrovskú zmenu nielen v tvojom živote, ale aj vo vzťahu s partnerom.

Klamali by sme, ak by sme tvrdili, že vzťah sa po pôrode nijakým spôsobom nezmení. Niektoré páry to zvládajú pomerne jednoducho a už po niekoľkých dňoch či týždňoch sa zosynchronizujú a fungujú spolu tak, ako predtým. Niektorým to však trvá trochu dlhšie a najhoršie je, ak na náprave ani nijakým spôsobom nepracujú.

Dôvodov na zmenu vo vzťahu je hneď niekoľko. Už nie ste len partneri, ale ste rodičia, ktorí sa musia postarať predovšetkým o svoje bábätko. Keďže je to pre vás oboch niečo nové (hlavne pri prvorodičkách), chvíľu môže trvať, kým sa naučíte, čo, ako a kedy urobiť.

Budete mať nové povinnosti, zaplavia vás nepoznané emócie a možno niekedy budete mať pocit, že nevládzete a chceli by ste vrátiť čas. Všetko je len chvíľkové a dôležité je, aby ste tu boli jeden pre druhého a aby ste si boli vzájomnou oporou.

Pozor by ste si mali dávať predovšetkým na týchto 5 vecí, s ktorými sa stretne takmer každý pár po narodení bábätka.

Urobte si na seba čas

Asi každá mamička nám dá za pravdu, že toho času je hlavne v prvých mesiacoch málo. Ty sama máš problém naučiť sa všetko okolo bábätka a niekedy si nestihneš ani umyť vlasy. Na partnera ti čas veľmi neostáva, a to je veľká chyba. Ak by si ho ignorovala dlhý čas, mohlo by to medzi vami spôsobiť ešte viac problémov.

Urobte si na seba čas, napríklad keď bábätko zaspí. Keď už bude dieťatko väčšie, dajte ho niekomu postrážiť a choďte aspoň jeden večer do kina alebo sa choďte von najesť. Aj keď chcete pre ten malý poklad to najlepšie, nezabúdajte na to, že treba pracovať aj na vzťahu vás dvoch.

Plánujte každé využitie voľného času

Niekedy pomôže aj poriadne plánovanie. Podľa toho, kedy bude mať otecko voľno, si môžete uchmatnúť aspoň pár minút pre seba. Môžete ísť spolu kočíkovať a zároveň to bude príjemná prechádzka. Prípadne môžete spolu bábätko uspávať. Čím viac času spolu budete tráviť, tým lepšie pre váš vzťah. Nevzďaľujte sa, pretože cestu k sebe budete hľadať ťažšie.

zdroj: Pixabay/StockSnap

Nebojte sa požiadať o pomoc

Nehanbi sa a ani sa neboj požiadať o pomoc. Niektoré veci na teba môžu byť priveľa, najmä v začiatkoch. Popros svoju mamu alebo niekoho z rodiny, no pokojne aj priateľa. Daj mu vedieť, že počítaš s ním a budeš si veľmi vážiť, ak ti s malým alebo malou pomôže. Niekedy stačí, ak „zaskočí“ pri prebaľovaní, kŕmení či kúpaní. Aj tých pár minút bude pre teba veľkou úľavou.

Chlapi sa niekedy obávajú priložiť ruku k dielu a nechávajú všetko na svoje polovičky. Vysvetli mu, čo a ako má robiť a buďte naozaj partnermi, ktorí sa na seba môžu vo všetkom spoľahnúť.

Pozor na konflikty a žiarlivosť

Do vzťahu sa môže vkradnúť aj žiarlivosť. Partner môže žiarliť na bábätko, ktorému venuješ celú svoju pozornosť a zabúdaš pritom na neho. Ty zase môžeš žiarliť na partnera, že chodí do práce a má nejaký voľný čas a kvázi normálny život, zatiaľ čo ty musíš trčať celé dni doma medzi plienkami, špinavým riadom a iným bordelom.

Rozprávajte sa spolu. Musíte byť k sebe 100-percentne úprimní, inak môže takáto skrývaná žiarlivosť prerásť až do niečoho väčšieho. Vo vzťahu často vznikajú aj hádky a konflikty, pričom dôvody sú najrôznejšie. Aj keď je to pre vás ťažké, nevybíjajte si svoju frustráciu na tom druhom.

Nezabúdajte na intímnosti

Jedným z hlavných problémov dvojíc po pôrode býva aj nedostatok intímností. Najskôr musí prejsť šestonedelie, no žena na to nemyslí často ani potom. Dôležité je, aby chlap na ňu nenaliehal a aby toleroval hormonálne zmeny a výkyvy nálad, ktoré partnerku trápia.

Aj ty sa však musíš snažiť, aby ste sa čo najskôr začali venovať jeden druhému. Nehľadaj stále výhovorky a nepoužívaj bábätko ako svoj štít. Ak od seba priateľa takto odoženieš, môže to skončiť naozaj vážnou krízou.

Dúfame, že sme ťa nevystrašili, chceli sme ťa len upozorniť a varovať pred tým, čo všetko vás dvoch môže čakať. Samozrejme, že to všetko nemusí postihnúť aj váš vzťah, každý sa s narodením bábätka vyrovnáva inak. Ešte raz však zopakujeme, že najdôležitejšia je komunikácia medzi vami dvoma. Nemajte pred sebou žiadne tajnosti a povedzte si o všetkom, čo vás trápi.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Dating