Pixabay/nastya_gepp

Ak sa nachádzaš v toxickom vzťahu, môžeš z neho kedykoľvek odísť a ísť za lepšou budúcnosťou. Čo však robiť v prípade, ak žiješ v toxickej rodine? Rodinných príslušníkov si totiž vyberať nemôžeme.

Toxickosť v rodine sa môže prejavovať rôznymi spôsobmi. Najľahšie ju rozoznáš tak, že sa v prítomnosti niektorých jej členov necítiš úplne dobre a pred stretnutím s nimi pociťuješ nervozitu alebo úzkosť. Nedokážeš byť pred nimi sama sebou a musíš si dávať veľký pozor na to, čo povieš.

Ak žiješ v toxickej rodine, často môžeš mať pocit, ako by si medzi nich nepatrila a cítiš sa trochu izolovane. Cítiš sa nepochopená a neviditeľná. Namiesto toho, aby si sa rozvíjala a snažila sa zlepšovať, ponáraš sa viac a viac do seba a môžeš mať problémy so svojím sebavedomím. Čakáš od nich pochopenie a uznanie, no dočkáš sa len kritiky.

Toxický člen rodiny sa nepýta na tvoj názor, ale automaticky od teba bude očakávať, že s ním budeš súhlasiť a urobíš všetko podľa toho, ako si predstavuje. Niekedy na teba zvalí svoju vinu a ty sa cítiš vinná aj za veci, ktoré si vôbec neurobila.

Čo môžeš urobiť, ak sa v takejto toxickej rodine nachádzaš?

V prvom rade by si mala dať najavo to, ako sa cítiš. Niekedy sa môže stať, že to dotyčný člen rodiny nebude chcieť pochopiť. V tom prípade by si si mala stanoviť hranice, ktoré nie si ochotná prekračovať. Musíš sa naučiť povedať nie a v žiadnom prípade sa nemôžeš nechať využívať.

Ak by takéto „mierne“ opatrenie nepomohlo, možno budeš musieť urobiť ráznejší krok a takéhoto človeka zo svojho života odstrihnúť. Viem, že to bude ťažké, keďže ide o tvoju rodinu, no niekedy je to potrebné. Nemusí ísť o trvalé prerušenie kontaktov. Po čase im možno dôjde, ako sa správali a ešte je šanca na nápravu.

Ak sa cítiš kvôli celej tejto situácii zle, mala by si popremýšľať aj nad návštevou terapeuta alebo psychológa. Niekedy stačí vyrozprávať sa a počuť nestranný odborný názor. Toxické rodinné vzťahy môžu ovplyvniť aj tvoje iné vzťahy, preto je dobré, ak to podchytíš hneď na začiatku.

Nie je to žiadna hanba a bude oveľa lepšie, ak takéto problémy nebudeš podceňovať.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórie Life