Pexels/Andrea Piacquadio

Predplatné PREMIUM na mesiac ZDARMA.

Pre mnohých ľudí je práca iba nutnosť a nebaví ich. Tí v druhej skupine majú svoju prácu radi, baví ich a každé ráno sa na ňu tešia. Pokiaľ chceš patriť do tejto skupiny, mala by si si prejsť návodom, podľa ktorého si vyberieš tvoju vysnívanú prácu. Vďaka tomu budeš šťastná a uplatníš sa po celý život.

1. Vysoká škola

Po prvé musíš dbať na výber vysokej školy a hlavne – musí ťa baviť. Pokiaľ nie, zbytočne stratíš 5 rokov a po vyštudovaní budeš tak znechutená tou oblasťou, že by si ju nikdy nemohla považovať za svoju prácu. Zvoľ si takú vysokú školu, ktorá bude mať hodnotu aj po tých 5 rokoch, nie len vtedy, keď na ňu nastúpiš. Taktiež sa pri výbere vysokej školy pozeraj na to, ako by si sa mohla uplatniť na trhu práce.

Ak o vysokej škole neuvažuješ, strednú školu by si mala mať odbornú so zameraním, ktoré ťa baví. S takou školou sa uplatníš najlepšie.

2. Základné otázky

Po škole, teda v období, kedy hľadáš prácu, si musíš zodpovedať pár otázok. Na základe nich zúžiš výber oblastí, v ktorých by si mohla pracovať a budeš vedieť, kam smeruješ.

Čo ťa v živote baví?

Ako by si opísala svoje úspechy doteraz (vieš sa predať?)?

Aké sú tvoje silné stránky a vieš popracovať na tých slabých?

Čo bude vždy ľudí zaujímať?

Čo na tebe druhí ľudia obdivujú?

Aké predmety v škole ťa najviac bavili?

Aká sféra sa neustále vyvíja a bude tu s nami aj o 30 rokov?

Vedela by si si predstaviť, že by si nejakú prácu vykonávala aj zadarmo? Ak áno, akú? 

3. Roztrieď si oblasti povolania na základe otázok vyššie

Môžeš rátať s povolaniami, ktoré budú mať zameranie na manuálnu činnosť, na prácu s jazykom a rečou, na marketing a podnikanie, na prácu s ľuďmi, na organizovanie spoločenských udalostí, na výskumy, pokusy a na umenie. Priraď si ku každej oblasti odpovede z otázok vyššie a každú si oboduj od 1 do 10.

4. Oblasť s najvyšším počtom bodov vyhráva

Pokiaľ uvidíš, že jedna oblasť vyčnieva a má najviac bodov, zrejme to bude tvoj odrazový mostík. Môžeš vyskúšať presne tú sféru zamestnania, alebo sa jej aspoň priblížiť. Každopádne je k tebe najbližšie a najviac by ťa bavila.

Toto sa oplatí čítať

Viac z kategórieLife