Strukoviny vôbec nie sú zlé: PÄŤ dôvodov, prečo ich zaradiť do jedálnička
FitnessNiekto ich miluje, pre iných sú postrachom. Reč je o strukovinách, ku ktorým môžeme zaradiť napríklad fazuľu, šošovicu, hrach, sóju alebo cícer. S týmito potravinami sa spája predovšetkým nadmerné nadúvanie a práve z toho dôvodu sa im mnohí vyhýbajú.
Niekedy však stačí správny spôsob prípravy a strukoviny ťa nemusia nafukovať vôbec. Pred varením ich na pár hodín treba namočiť do vody a pred použitím ešte prepláchnuť. Účinné je napríklad aj klíčkovanie.
Ak sa strukovinám vyhýbaš alebo si ich dopraješ len výnimočne, toto je 5 dôvodov, prečo by si to mala zmeniť a zaradiť ich do svojho pravidelného jedálnička.
Zasýtia na dlhší čas
Strukoviny ťa naozaj dokážu zasýtiť lepšie, preto sú vhodné napríklad aj pri chudnutí. Ich kalorické hodnoty sú tiež veľmi dobré, takže je to win-win situácia. Môžeš si ich dopriať na obed, ale tiež na večeru, záleží od toho, čo ti viac vyhovuje.
Podiel bielkovín a vlákniny
Ak potrebuješ doplniť bielkoviny a nechceš ich čerpať zo živočíšnej stravy, práve strukoviny sú na to ideálne. Majú pomerne vysoký podiel bielkovín a ešte vyšší obsah vlákniny.
Znižujú hladinu cholesterolu
Ich ďalším zdravotným benefitom je aj znižovanie hladiny cholesterolu. Ten mávajú zvýšený niekedy aj ľudia, ktorí vôbec netrpia obezitou. Vysoký cholesterol môže neskôr spôsobiť ďalšie zdravotné problémy, ako upchávanie ciev a hrozí tiež vyššie riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Dajú sa pripraviť na viacero spôsobov
Najväčšou výhodou strukovín je, že ťa neomrzia rýchlo, pretože ich existuje viacero druhov a vždy si ich môžeš pripraviť na iný spôsob. Už dávno to nie je len o hrachovej kaši alebo fazuľovej polievke. Môžeš ich využiť na prípravu nátierok, pridať ich do šalátov, a taktiež sa používajú aj do sladkých dezertov.
Také brownies z fazule chutí výborne, a keď ho prvýkrát ochutnáš, nikdy by ti nenapadlo, že je vyrobený práve zo strukovín. Určite vyskúšaj aj cestoviny – sú zdravšie ako klasické pšeničné a chutia naozaj výborne.
Podporuješ rastlinnú stravu
Ďalším pozitívom konzumovania strukovín je aj to, že podporíš rastlinnú stravu. Ak ti záleží na tom, čo sa deje s planétou, určite si zachytila, že by sa mala obmedziť konzumácia mäsa. Práve strukoviny sú ideálnou náhradou.
Cena strukovín je pomerne nízka, takže neutrpí ani tvoj finančný rozpočet. Samozrejme, konzumácia strukovín nemusí byť vhodná pre každého, a ak máš zdravotné problémy napríklad s trávením, nemuseli by ti urobiť dobre. Vieš ako sa hovorí, všetkého veľa škodí, preto by si to nemala preháňať ani so strukovinami.
Ak ich môžeš konzumovať, nerobia ti zle a dopraješ si ich párkrát do týždňa, tvoje telo sa určite poteší.