Ako obmedziť mäso? Vďaka týmto 6 chutným náhradám ti už chýbať nebude
FitnessAk sa zaujímaš o klimatickú krízu a jej dopad na našu planétu, určite si už zachytila, že by sme mali obmedziť konzumáciu mäsa. Nemusíš tak, samozrejme, urobiť zo dňa na deň, ale mäso si dáš napríklad len raz či dvakrát za týždeň.
Niekomu možno mäso tak či tak nechutí a hľadá chutné alternatívy, ako ho nahradiť. Nech už patríš do ktorejkoľvek skupiny, máme pre teba niekoľko tipov. Najlepšie na tom že, že tieto rastlinné náhrady majú veľmi dobré nutričné hodnoty a niekedy obsahujú viac bielkovín ako samotné mäso. Zároveň mávajú aj menej kalórií, takže prechod na takúto stravu ti môže trochu pomôcť aj v chudnutí.
Môžeš sa dokonca zapojiť aj do rastlinnej výzvy, ktorá je zadarmo a začína vždy prvého v novom mesiaci. E-mailom budeš pravidelne dostávať jedálniček na celý týždeň pozostávajúci len z rastlinnej stravy a okrem toho sa dozvieš množstvo zaujímavých informácií o rastlinnej strave.
Ak by si chcela skúsiť nahradiť mäso za niečo rastlinné, najčastejšie sa môžeš stretnúť s nasledovnými chutnými alternatívami.
Tofu
Tofu je asi najznámejšou alternatívou. Vyrába sa zo sóje a predáva sa v rôznych príchutiach. Okrem klasického bieleho nájdeš na pultoch aj údené, lahôdkové, bazalkové alebo chilli. Môžeš si ho len tak opražiť alebo použiť do omáčky, je to len na tebe. Môžeš napríklad nakrájať údené tofu na malé kocky, opražiť a použiť namiesto slaninky na bryndzové halušky.
Sójové kocky/plátky
Vedela si o tom, že sójové kocky či plátky obsahujú na 100 g výrobku až 50 gramov bielkovín? Tento výrobok je potrebné najskôr uvariť vo vode so zeleninovým bujónom a koreninami podľa chuti a po uvarení vyžmýkať prebytočnú vodu. Následne sa budú kocky správať rovnako ako mäso, takže ich môžeš opražiť alebo si z nich pripraviť chutnú omáčku.
Tempeh
Tempeh sa vyrába tiež zo sóje, konkrétne z celých uvarených sójových bôbov. Tiež sa vyrába v rôznych príchutiach. Môžeš ho použiť v celosti a nakrájať na plátky, ale tiež sa dá rozdrobiť a použiť namiesto mletého mäsa.
Seitan
Seitan sa vyrába zo pšeničnej bielkoviny, teda z lepku. Ak máš teda alergiu alebo intoleranciu na lepok, táto alternatíva pre teba nebude vhodná. Predáva sa zväčša chladený alebo konzervovaný v náleve a taktiež ho môžeš použiť všade tam, kde mäso.
Robi plátky
Robi plátky sa vyrábajú tiež zo pšeničnej bielkoviny, no pridáva sa k nej aj červená repa, obilné klíčky a koreniny. Táto alternatíva tiež nie je vhodná pri celiakii. Keďže ide o plátky, môžeš ich použiť len tak na opraženie na panvici, ale tiež do omáčky.
Jackfruit
Jackfruit je ovocie, ktoré je po dozretí sladké a pripomína ananás či mango. Nedozretý jackfruit sa však dá využiť namiesto mäsa. Stačí ho vložiť nachvíľu do marinády a nasaje všetky chute. Jeho dužina je jemná a vláknitá, preto sa využíva najmä ako náhrada trhaného mäsa napríklad do hamburgeru. V obchodoch ho nájdeš zväčša konzervovaný alebo vákuovo balený.
Ktorá z týchto rastlinných alternatív ťa zaujala najviac?